Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 136 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6289651
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
310
1499
8614
11354
28195
608757
6289651

Uw IP: 3.236.55.22
18-09-2021 04:08

Twee glaasjes per jaar

Met die drooglegging voor deze maand valt het bij ons nogal mee. De laatste stand: bijna 32.000 deelnemers. Bij de Britten zijn vooral jonge wijndrinkers tot 34 jaar ingestapt. Dat zijn er zo’n 1,5 miljoen. Die hebben goed geluisterd naar de grootste alcohol-zwartkijker van het land: verslavingsexpert prof.David Nutt. Deze wijnhater vindt ieder glas alcohol er een teveel. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Hoe staat het er bij ons voor?

 

 

 

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking drinkt regelmatig, 8,5 procent drinkt dagelijks en teveel. Professor Nutt was hoofdadviseur drugs voor de Britse overheid. Hij moest weg omdat hij te kritisch was. Maar hij is niet minder scherp over de gevolgen van het feit dat we bijna allemaal drinken. In The Lancet, gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift legden al eerder drie prominenten uit dat als je de schade voor individu en samenleving optelt, alcohol er veel schadelijker uitkomt dan de meeste andere verdovende middelen. Maar niet iedereen nam kennis van die tekst of men trok er zich weinig van aan.

 

“Terwijl ons lichaam beter weet”, zegt David Nutt. “Als we gewoon naar ons lichaam zouden luisteren, zouden we niet drinken. Alcohol geeft ons hoofdpijn, je gaat er van braken en — laten we eerlijk zijn — de allereerste slok is zelfs niet lekker.”

 

‘Puur vergif’

“De alcoholindustrie is zich ervan bewust dat alcohol puur vergif is”, zegt Nutt. “Als het vandaag zou worden ontdekt, zou het niet op de voedingsmarkt worden toegelaten. De veilige bovengrens van alcohol zou — als je er de criteria van een voedingsmiddel op toepast — twee kleine glazen wijn per jaar zijn. Zou jij aan een nieuwe drug beginnen, als je zou weten dat je er het risico op kanker, dementie of een hartkwaal mee zou vergroten, of dat die je leven zou verkorten? Je zou het er niet op wagen. Maar drank heeft een speciale positie in onze cultuur.”

 

Zware drinkers leven doorgaans korter dan wie geen of matig alcohol gebruikt. Ze sterven aan een breed spectrum van kwalen: hartaanvallen, beroertes, levercirrose, diabetes, minstens acht verschillende kankers: 200 ziekten in totaal. Nog afgezien van de auto-ongevallen, de dronkenmans- ruzies, de gebroken armen en benen die het gevolg zijn van een nachtje stappen. De laatste tijd worden we geconfronteerd met zogeheten wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat matige wijndrinkers minder risico op Alzheimer lopen. Maar anderen proberen weer het tegendeel aan te tonen.

( Bronnen: HLN, The Guardian)