Kaas en wijn voor je brein

Kaas en wijn. Menigeen beschouwt die combinatie als het opperste culinaire genot. Maar die blijkt ook goed voor je brein te zijn naarmate je ouder wordt. Een studie die onlangs werd gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease, heeft dat uitgewezen. Voor het onderzoek werden 1.500 Britten over een periode van tien jaar gevolgd.

Uit de studie kwam naar voren dat vooral kaas je brein tegen schade beschermt. Rode wijn verbetert de cognitieve functie van je hersenen (vermogen om kennis op te nemen) op latere leeftijd. Ook blijkt dat het wekelijks eten van lamsvlees op de lange termijn werkt als een echte braintrainer.

 

De studie is een eerste in zijn soort op het gebied van grootschalige analyse, die specifiek voedsel verbindt met cognitieve scherpte op latere leeftijd. Binnen de periode van tien jaar beantwoordden de deelnemers op verschillende momenten vragen over hun voedsel- en alcoholgebruik.

 

„Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat het verantwoord eten van kaas en dagelijks rode wijn drinken, niet alleen goed is om ons te helpen omgaan met deze huidige COVID-19-pandemie”, aldus hoofdonderzoeker Auriel Willette.