Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 73 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6066007
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1114
1516
4840
13592
23476
388978
6066007

Uw IP: 3.236.231.61
12-05-2021 15:49

Corona: thuis meer wijn

Thuis drinken we meer sinds corona. Slijters en supermarkten draaien een goede omzet, vooral in wijn. Daarvan is tussen eind maart en eind september 15 % meer omgezet. Er wordt hoofdzakelijk thuis gedronken. Dat heeft onderzoeksbureau IRI geconstateerd. In dagblad Trouw wordt gemeld:

 


De meeste slijters hebben een goed jaar, weet Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke Slijtersunie, de belangenbehartiger van de zelfstandige slijters. Prettig voor slijters is niet alleen de grotere toeloop, ze merken ook dat de prijs per verkochte fles licht stijgt. Mensen kiezen voor iets duurdere flessen. Ze verwennen zich.

 

Daarmee is, merkt Andes op, niet gezegd dat het bij alle slijters hosanna is. De verkoop van relatiepakketten loopt achter bij die van vorig jaar en bedrijfs- en vrijdagmiddagborrels zijn er niet of nauwelijks. Feestjes evenmin. En dan zijn er de tegenvallers voor slijters die aan de horeca leveren. Hoe groter het aandeel horeca in hun pakket was, hoe slechter het hun nu vergaat. Gemiddeld halen slijters 20 tot 25 procent van hun omzet uit leveringen aan horeca en bedrijven. Met uitschieters naar boven en beneden.

 

De grootste trend in drankenland is een andere: die naar online. De web-verkopen van drank liggen nu zo’n 50 procent hoger dan vorig jaar. Een deel komt voor rekening van supermarktketens als Albert Heijn en van gewone winkels die hun web-verkopen zagen groeien of die een webwinkel openden. De online verkopen van pils zijn minder hard gestegen. Pils werd vorig jaar al relatief veel online verkocht en nu zijn er geen feestjes.

 

Er is ook nieuw aanbod: wijnwebshops schieten als paddenstoelen de grond uit. Sommige shops waren op de horeca gericht en bedienen nu ook particulieren. Inmiddels, zegt Andes, wordt twaalf tot vijftien procent van het in Nederland verkochte wijn en gedistilleerd via internet verkocht. Helemaal zeker van dat percentage is hij niet, want niet alles wat er op het web gebeurt laat zich vangen – dus ook niet in statistieken.