Punk Wijnboek

Een wijnboek dat de wereld van wijn op zijn kop zet. Zo omschrijft het Amsterdamse creatieve bureau Fitzroy het nieuwe 'Burp - the other wine book'. Het naslagwerk gaat niet over de verschillen tussen wijnstreken, druivenrassen of producenten, maar wél over de etiketten. De focus ligt op het design van en de bijzondere verhalen achter de labels.

 

 

 

Voor het boek werkte Fitzroy samen met Bas Korpel - 'de meest gelezen vinoloog van Nederland' - en fotograaf/regisseur Danny Griffioen. De makers noemen het een ‘punk wine book’, omdat niet alleen de verhalen uitgesproken zijn, maar ook de illustraties en de fotografie.

 

Fitzroy-eigenaar Jur Baart was verantwoordelijk voor de illustraties. 'Door wijn te bekijken vanuit het vertrekpunt van het etiket, krijg je ineens hele andere verhalen tijdens het openen van een fles. Je hoeft nu geen vinoloog meer te zijn om een vermakelijk verhaal aan tafel of bij de borrel te hebben', stelt hij. Volgens Baart is Burp daardoor geschikt voor wijn-fanaten én beginnende liefhebbers. 'Het beschrijft niet alleen de wijn, maar ook de wereld van design, storytelling en branding.'

 

Het boek, dat in het Engels wordt uitgebracht, telt 250 pagina’s en behandelt veertig verschillende wijnen.