Alcoholgevaar onderschat

Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. En 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.

 

“Dit onderzoek laat wat mij betreft zien dat we extra ons best moeten doen voor de overmatige en zware drinkers”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), verantwoordelijk voor het alcoholbeleid. “Zij blijven achter als het gaat om kennis van de risico’s en het weerstaan van sociale druk in gezelschap waar gedronken wordt. In december komen we daarom met een campagne die laat zien dat het ook heel gezellig kan zijn als je niet drinkt”.

 

Standaard

Overmatige drinkers zijn mensen die op wekelijkse basis te veel drinken (meer dan 14 glazen bij vrouwen, meer dan 21 bij mannen). Zware drinkers drinken minstens één avond in de week meer dan vier glazen (vrouwen) of zes glazen (mannen). Hoe groot zo'n standaardglas is, weten veel mensen ook niet. Van de Nederlanders denkt 58% dat in een fles wijn (van 75cl) zes standaardglazen alcohol zitten, terwijl dat er feitelijk 7,5 zijn. Dat alcohol de kans op een aandoening als dementie en diverse soorten kanker vergroot, is ook lang niet bij iedereen bekend. Opvallend, zegt Trimbos-onderzoeker Ninette van Hasselt, is dat het gebrek aan kennis over die gevaren over de gehele linie zichtbaar is. ,”Je ziet het zowel bij laag- als hoogopgeleiden en bij zowel jong als oud. Het enige onderscheid dat er uitspringt is dat tussen lichte en zware drinkers. Dat we dat nu zo duidelijk zien, is echt nieuw”.