Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 88 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5694859
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
365
1753
5155
11770
34157
9670
5694859

Uw IP: 3.238.8.102
22-10-2020 06:08

Wijnfanatisme slaat door

Wijnfanatisme bij professionals kan af en toe doorslaan naar een soort verslaving aan ervaringsdeling. Heel hun achterban moet dan weten dat zij op z’n minst interessante wijnen hebben geproefd en hoe de bevindingen waren. Nu weet iedereen dat die strikt persoonlijk zijn, want op het palatum grotendeels genetisch gestuurd. Bovendien gaat het altijd om momentopnamen. Wijnbeleving heeft ook te maken met proefomstandigheden. Is de presentatieruimte bedompt of goed geventileerd? Worden er specifieke of ‘foute’ glazen gebruikt? Is de schenktemperatuur correct? Kan er sprake zijn van inhouds- foutief ook wel genoemd flesverschil? Variaties in al die omstandigheden sluiten vrijwel uit dat proefbevindingen van steeds dezelfde wijnen constant zijn. Dat werpt de vraag op : wat heeft het dan voor zin persoonlijke ervaringen in media te publiceren over wijnen die in ons land uiterst schaars worden gedronken? De top van de wijn-‘élite’ is er wellicht mee gediend. Maar die weet op voorhand al dat het hoogstens om ‘een mening’ gaat van een professional uit wiens omschrijvingen ze al kunnen lezen wat hij verstaat onder ‘voldoende zuren’ of ‘onderweg naar balans’. Zo nam ik dezer dagen kennis van de ervaringen van onze nationale wijn-overpeinzer die in een online proeverij zes witte Carbonnieuxs uit zes verschillende decennia proefde. Wat daaraan naar zijn smaak deugde, liet hij doordringen tot zijn maandagse wijnpraatje, dat hij zelf heeft verheven tot ‘column’.

 

 

 

Slimste wijnmens
Wie zit daar op te wachten als het ook nog om oude tot hoog belegen jaargangen gaat die hoogstens een enkele freak nog in de kelder heeft? Carbonnieux, van de bekende wijnfamilie Perrin, zegt op de eigen website 180.000 flessen top-wit Pessac-Leognan per jaar te produceren. Daarvan wordt 60% geëxporteerd, totaal dus 108.000 flessen, waarvan, behalve naar de Verenigde Staten en Rusland ook een deel naar West-Europese landen gaat. Hoeveel daarvan in Nederland wordt verhandeld, daarover zijn geen exacte cijfers te vinden. Maar dat die wijn op elke straathoek valt aan te schaffen is op z’n minst overdreven.


De overpeinzer peinst dus voornamelijk voor zichzelf en nog geen handvol ‘volgers’. Voor deze discipelen is het al jaren geen geheim dat diens verslaving tot impulsen van vineuze zelfbevrediging leidt. Met de ejaculatie-teksten kunnen ze dan erudiet voor de dag komen in hun eigen mini-bubbel, ‘De Slimste Wijnmens” of de ‘Groot-spraak-quiz’.
Voor de rest lijkt het op verspild digitaal ‘papier’.