Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 97 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5661756
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1054
1966
6471
12512
1054
9670
5661756

Uw IP: 3.230.119.106
01-10-2020 14:24

Nederwijn in de lift

De kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt steeds beter. Dat ervaart wijnexpert Stan Beurskens. Volgens de eigenaar van wijndomein St. Martinus in Vijlen is dat ook te zien aan de stijgende lijn in het aantal internationale medailles voor Nederlandse wijnen. „Nederland mag inmiddels een wijnland worden genoemd.” Limburg produceert ongeveer een derde van alle Nederlandse wijn.

 

„In totaal produceert Nederland rond de 1,2 miljoen flessen wijn”, vertelt Jules Odekerken, voorzitter van de stichting Promotie Limburgse Wijnen. „Met ongeveer 135 commerciële wijngaarden op zo’n 250 hectare grond blijft Nederland nog wel een dwerg in de wijnwereld wat betreft volume.”

 

Odekerken: „De meeste Nederlandse wijngaarden zijn kleinschalig en zetten in op kwaliteit. De betere wijnen worden dan ook vaak in de betere restaurants geschonken. Je vindt Nederlandse wijn niet zo snel in de supermarkt.” De consument kan de Nederlandse wijn kopen bij de wijngaard zelf of online.

 

Kirsten Abels, directeur van wijndomein Holset beaamt dat. „Wij verkopen ongeveer de helft aan de horeca, en de helft vanuit de wijngaard aan mensen die langskomen of online.”

 

‘Innovatief’

Veel Nederlandse wijnboeren zijn innovatief, weet Beurskens. „Een voorbeeld daarvan is het creëren van nieuwe druivenrassen, zoals de Souvignier Gris en de Cabernet Cortis.” Zelf onderzoekt Beurskens op zijn domein nieuwe technieken om wijnbouw duurzamer te maken. Volgens Petro Kools, eigenaar van toprestaurant Da Vinci in Maasbracht, investeren Nederlandse wijnboeren ook in nieuwe productietechnieken, met name om de wijn te verbeteren en de productie duurzamer te maken.

 

In de provincie bestaan veel initiatieven om de Limburgse wijnen onder de aandacht te brengen, waaronder de Limburgse Wijnweek die afgelopen zaterdag is begonnen. Woensdag wordt Kools aangesteld als de ambassadeur van ‘Limburgse wijnen 2020’.