We hebben 179 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4004740
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
804
1698
2502
1362164
5650
55196
4004740

Uw IP: 3.234.140.184
04-08-2020 12:46

Nederwijn niet in super

Nederwijnen zie je weinig in supermarkten. We maken 1.2 miljoen flessen per jaar op een bevolking van ruim 17 miljoen. En omdat we ook niet exporteren betekent dit dat alles in eigen land wordt geconsumeerd en voornamelijk verkocht in eigen wijnwinkels, speciaalzaken en (naburige) horeca. Zuid-Limburg, Gelderland en Overijssel zijn de bekendste leveranciers van wijnen die de BOB-status hebben (beschermde herkomst). Ze zijn verhoudingsgewijs niet goedkoop, omdat grond en arbeid duur zijn en de productiekosten op kleine opbrengsten drukken.

 

 

 


Nieuw is, zoals al gemeld, dat wijnen uit de Gelderse regio Winterswijk een beschermde status hebben. Het is daarmee de zesde beschermde wijnstreek in ons land. Ook de wijnen uit het Gelderse Oolde zijn al beschermd. En dat geldt ook voor het Overijsselse Ambt Delden, en de Limburgse wijngebieden Vijlen, Maasvallei en Mergelland. Toch vind je deze Nederlandse wijnen amper in de supermarkt.

 

Duurdere productie

Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producten noemt verschillende redenen. "Allereerst produceren wij niet massaal. Een fractie van het aantal flessen dat we jaarlijks legen. Dat is gemiddeld zo'n 22 liter per persoon, omgerekend bijna 17 flessen." Supermarkten moeten dus wel uit het buitenland importeren om aan die vraag te voldoen. We hebben hier niet ook minder ruimte dan in Frankrijk of Zuid-Afrika. Daar worden wijngaarden van generatie op generatie doorgegeven. Maar hier zijn ze pas in de jaren tachtig opgezet, omdat het klimaat minder geschikt is. Dat vereist de nodige investeringen, omdat met nieuwe druivenrassen wordt gewerkt die minder zonuren nodig hebben." "Bovendien is Nederlandse wijn een stuk prijziger dan buitenlandse, en supermarkten kopen de goedkoopste wijn in. Een Nederlander koopt zijn wijn in de supermarkt niet op basis van smaak, maar op basis van de prijs", weet Beker. Aan de wijnkwaliteit ligt het volgens hem niet. In smaak doen Nederwijnen niet onder voor Franse, meent hij. Dat is niet iedereen met hem eens.