We hebben 142 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3903947
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
644
1635
8989
1253560
8989
58628
3903947

Uw IP: 34.204.193.85
06-06-2020 10:01

Eerbetoon voor wijnmaker

In de Brabantse gemeente Etten-Leur is grondlegger Jan Sweep van wijn- en aspergeboerderij De Santspuy geëerd. Zoon Gilbert van de vorig jaar overleden oprichter van het bedrijf kreeg van PEP-ontwerper Twan Robbeson een fles rode wijn overhandigd met daarop als etiket de beeltenis van Jan Sweep, die hield van ‘het goede leven’. Robbeson vond dat een passend eerbetoon aan de vriend die hij ruim dertig jaar kende. Zijn inspiratie daarvoor vond hij een aantal jaren geleden in Italië toen een bezoek aan de wijnhuizen flessen met mooie Italiaanse koppen van wijnmakers op afbeeldingen toonde. ‘Zo blijft de wijnmaker Jan Sweep voortleven’. De Brabantse krant BNDeStem meldt verder:


‘De van oorsprong melkveehouder Sweep senior raakte tijdens een vakantiereis in 1997 door de Franse Dordogne gefascineerd door wijnranken en zijn kostbare vruchten’. 

Was in 1989 als gevolg van ruilverkaveling de aspergeteelt op het familiebedrijf al begonnen, in 1998 kwamen daar nog eens 2.600 wijnranken bij, voornamelijk voor witte druiven en een kleiner aantal rode. Het duurde een paar jaar voordat er echt geoogst kon worden maar in 2002 werd de eerste wijn gemaakt. “Dat was heel spannend”, herinnert Gilbert Sweep zich. “Het was een project van mijn vader, maar mijn vrouw en ik hadden het bedrijf overgenomen en dachten: die verrekte wijngaard gaat eruit. We moeten geld verdienen met normale teelt, kool en zo.”

 

Gevoel won

Het wijngevoel kreeg toch de overhand en ook de jonge Sweep stortte zich samen met zijn vrouw op de druiventeelt, volgde cursussen en maakte wijn. Met succes. De Santspuy is inmiddels de grootste toeristische trekpleister van Etten-Leur geworden waar de bussen, in ieder geval buiten coronatijd, met grote aantallen het erf op draaien om kennis te maken met dit familiebedrijf en zijn uitzonderlijke producten. De speciale flessen met het etiket van de grondlegger zijn in beperkte hoeveelheid verkrijgbaar maar Sweep weet zeker dat er een vervolg gaat komen met persoonlijke en specifieke Santspuy tintjes.

 

(Bron: BNDeStem)