Groei in de wijn-horeca

Ook zo’n hekel aan al die zogenaamde feesten die ‘overwaaien’ uit Amerika? Steeds meer Nederlanders keren zich daarvan af. Het is geen onderdeel van onze cultuur. En waarom zouden wij gewoonten moeten overnemen die ons worden opgedrongen door de commercie? Die schreeuwt dan dagenlang dat we die Amerikanen moeten imiteren opdat zij er dan aan kunnen verdienen. Nee dus. Ook tegen die zogeheten ‘wijndag’ (National Wine Drink Day) die daar blijkbaar is ingeburgerd en gisteren werd ‘gevierd’. Al kunnen wijnvrienden wel wat weerwerk tegen wijnafraders gebruiken. Een positief verschijnsel in ons land is dat er groei zit in de typische wijn-horeca.

 

 

De wijnbar is al een paar jaar in opkomst in Nederland, meldt het Algemeen Dagblad. Onder het mom van ‘goed eten is leuk, maar je moet er wel wat smakelijks bij drinken’ openden honderden ondernemers in het hele land gespecialiseerde wijnzaken. Die overigens in indrukwekkend anglodutch ‘winebar’ heten. Het eten is daar van ondergeschikt belang en bestaat doorgaans uit hapjes.

 

Topbars
Op de horecavakbeurs Horecava werden vorige maand de topbars 'uitgeroepen'. De 'besten' zitten in Amsterdam. Shiraz werd in Mokum wijnbar van het jaar. Alles klopt in deze zaak, jubelde de jury. De bar heeft een menulijst met rode en witte wijnen, rosé en port. Dat daar het wijnaanbod een hoog shiraz-gehalte heeft, spreekt vanzelf. Nummer twee op de lijst is Wijnbar 1574 in Leiden. En verder 'scoren'  in deze volgorde: Meesters in Wijn in Maastricht, Wijnbar Most in Utrecht en Paskamer. Intussen zijn er allerlei ‘wijndagen’ uitgevonden om de branche aan omzet te helpen. Zo is het 24 februari Open That Bottle Night, om maar iets te noemen. Op 3 maart is het Mulled Wine Day, gewijd aan glühwein. Op 17 april vieren liefhebbers van de druivensoort malbec hun ‘feestdag’. En dan is het alweer snel mei , de maand waarin juist de sauvignon blanc centraal staat.

 

Nederlander telt inmiddels zo'n 150 wijnbars volgens de definitie van de website Wine-Bars. Want als je vier flessen van elke kleur hebt openstaan ben je naar die maatstaven geen wijnbar. Er komen ook steeds meer ‘wijnrestaurants’ bij. Dit zijn gelegenheden waarbij de wijnkaart een belangrijke rol speelt, maar die bij die wijnen ook speciale gerechten serveren of omgekeerd. Tot nog toe is er maar één wijngids die de wijnrestaurants rangschikt naar kwaliteit: Grootspraak. Straks komt daar de Michelin-gids bij, die nooit iets aan wijn deed, maar nu een andere koers gaat varen.