Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 48 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132021
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
258
1502
258
15256
27307
442528
6132021

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 04:12

Aangeveegd wijn-‘nieuws’

Wie de ontwikkelingen in de wijnwereld op de voet volgt en daarover geregeld informatie van onafhankelijke wijn-websites krijgt, moet zich hebben afgevraagd wat hij aan moet met zo’n achterlopend wijnverhaal uit de Volkskrant. Daar heeft iemand alle actuele berichten aangeveegd en er dagen later een blend van gemaakt, die al bijna is geoxideerd. Want wat doet zo’n schrijvert? Hij last de boel weliswaar met een paar slimme zinnen aan elkaar, maar kan bij de goed geïnformeerde wijnliefhebber niet de indruk wegnemen dat de inhoud niet ver van kopiëren en plakken vandaan is gebleven. Voor wat zich tamelijk arrogant als ‘kwaliteitskrant’ afficheert een magere beurt. Al zal de ‘schepper’ van het verhaal dat zelf tegenspreken.

 

 

Uit Brabant?

In zijn ogen lopen er veel meer lieden rond die nog van niets weten, dan dat er ‘ingewijden’ zijn. En dus wordt de zendeling in hem wakker. Het ging dus weer eens over de kwalijke en positieve invloeden van de klimaatwisseling op wijngaarden. Een opsomming van wat er de laatste jaren wordt waargenomen. Met een suggestieve kop erboven: ‘Komt de bourgogne straks uit Brabant?’ Tekst die nergens op slaat omdat die vraag in het verhaal nergens letterlijk wordt gesteld, laat staan beantwoord. Bourgogne kan alleen uit de Bourgogne komen. En of de pinot noir die deze regio befaamd heeft gemaakt het ooit in Brabant zal doen? Daar hebben we niet of nauwelijks de geschikte bodem voor. Laten we die kop dus maar toeschrijven aan een soort dichterlijke vrijheid.

 

Sprokkelhout

Wat daarna volgt is een berg sprokkelhout. Die bevat dan hittebestendige druivenrassen, andere snoeiwijzen en troshoogten en meer van die trucs die uitstel maar geen afstel van een (mogelijke) smaakrevolutie tot gevolg kunnen hebben. Ook Cees van Leeuwen, wijnhoogleraar in Bordeaux, wordt in dat artikel weer van stal gehaald. Geen slecht idee, want deze landgenoot heeft doorgaans een helder zicht op de wijntoekomst van Frankrijk. Maar de Volkskrant citeert iets namens hem dat al versleten ‘nieuws’ mag heten: 

‘Om de wijnbouw in landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland op de lange duur te behouden zullen druivenrassen die daar nu worden verbouwd moeten plaatsmaken voor variëteiten die beter bestand zijn tegen warmte en droogte’.

 

Dat je lezers af en toe wilt bijpraten in een samenvattend artikel, ook al loopt dat achter de actualiteit aan, nou vooruit! Maar dat je daarbij een deskundige opvoert met de meest verwelkte uitspraak van de laatste jaren, getuigt niet bepaald van de ‘kwaliteit’ die de krant wil uitdragen.