Grote Petit Verdot

 

Wijnen die voor 100% uit petit verdot bestaan, vind je mondjesmaat op exposities. Meestal maakt de druif deel uit van assemblages, waarin hij dan met een gering percentage present is. In Parijs waren dezer dagen enkele complete PV’s te vinden op de Vinexpo. En daar sprong er één uit die we tot de ‘grotere’ rekenen en daarom hier nader willen beschrijven. De wijn is afkomstig van Bruno Andreu. Na een praktijk van 20 jaar besloot hij onder eigen merk te gaan werken. Dat houdt in: geen grenzen aan de kwaliteit en de regio, licht Bruno toe. Hij maakt wijn op een oud wijngoed in Montblanc, Domaine Les Prunelles, niet ver van Montpellier. Daar heeft hij een kelder die dateert van 1610, met inmiddels 200 barriques. Er worden wijnen gemaakt die vooral het terroir tot uitdrukking moeten brengen en waarvoor de druiven volledig hebben kunnen rijpen.

 

 

De Petit Verdot 2017 komt in het glas als Pays d’OC IGP en haalde enkele keren goud binnen. Laatstelijk op het Concours Mondial de Bruxelles.
Het is een harmonieuze wijn met fijne tannines. Peperig en kruidig, maar ook droppig, frambozen-aroma, rooster- en tabak-tonen en munt. Kost de consument rond de 14 euro.

 

Bruno heeft z’n wijnen in klasse-categorieën ingedeeld. En uit de icoon-serie liet hij ons een BA Elixir 2017 proeven. Gemaakt van syrah en grenache en een jaar gerijpt op Frans eiken. Een complexe wijn, dik rood fruit, rokerig en gebrand, met in de afdronk garrigue-tonen. De wijn kost rond de 12 euro.

 

Authentiek

Verrassend van kwaliteit was ook de Pezenas 2017, waarvan jaarlijks maar 5000 flessen op de markt komen. En wijn die z’n autheticiteit vooral ontleent aan de bodem in dat deel van de oostelijke Pyreneeën: basalt en kiezelsteen. Deze blend van syrah en grenache lag 12 maanden op Bourgondisch eiken van maison Dargaux. Complexe wijn met goed versmolten tannines. Rond en fris op het palatum. Aroma van braam en likeur.

 

Bruno heeft met z’n wijnen nog geen vaste voet op onze grond gekregen, maar verdient zeker een importeur in ons land.