Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 47 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072524
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1017
1824
11357
13592
29993
388978
6072524

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:06

Schrijf-dwang: anders niet mee

 

Hoe hou je in de culinaire wereld mee-eters buiten? Daar verschijnen nogal eens zogeheten wijn- en eetschrijvers die het hele programma meemaken, maar er geen letter over publiceren. Daar willen ze bij de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft vanaf. Ieder jaar wordt die eerste kreeft ‘van het jaar’ met vastgebonden scharen uit de rivier gevist en openbaar geveild. Later worden meer van die kreeften opgediend met een speciaal gekozen ‘kreeftenwijn’, waarvoor importeurs tevoren flessen aanbieden.Aan die kreefterij is ook een 'persreis' gekoppeld Daar mag geen schrijver meer van meegenieten als hij niet aan het promotiebureau toezegt dat erover gepubliceerd wordt. Met andere woorden: je schrijft je in voor deelname onder publicatie-dwang. En in plaats van zich tegen deze vorm van persbreidel ter verzetten, laten tientallen van die schrijvers zich die dwang welgevallen. Of ze doen op het inschrijfformulier alsof om het reisje toch maar te kunnen meemaken.


‘Het is ons een groot genoegen u hiervoor uit te nodigen’ staat er in de invitatiebrief. Maar het ervaren van die publicatieplicht geeft dat genoegen een onaangename bijsmaak. Trouwens die plicht kan ook in het nadeel van de Stichting uitvallen. Want de brief eist van de deelnemers; “gegarandeerde publicaties en overige media-uitingen”, die voor hetzelfde geld negatief van toonzetting zouden kunnen zijn. In dat geval kan de schrijver erop rekenen het jaar daarop niet meer ‘met groot genoegen’ naar Zierikzee te worden gehaald.


Mee-eters buiten houden? Niets op tegen. Maar dan niet op een manier die de persvrijheid interpreteert op de manier waarop ook die ‘eerste’ kreeft wordt opgevist: op voorhand geboeid.

Afz.: Zoutkeetstraat 3 | 4301 NB Zierikzee

Wijnwijs (de heer J. Bindels)
Dorpsstraat 9
5113 TC Ulicoten
NL

Betreft : Pers-uitnodiging officiële opening kreeftenseizoen op donderdag 26 maart en persreis op woensdag 25 maart 2020
Ons kenmerk : BR.20.03
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zierikzee, 4 februari 2020
Geachte redactie,

Sinds het jaar 2000 organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft elk jaar op de laatste donderdag van de maand maart de officiële opening van het kreeftenseizoen, een vierde lustrum! In 2020 zal dit dus op donderdag 26 maart gaan plaatsvinden.

Het is voor ons een groot genoegen u hiervoor als redactie uit te nodigen. Op deze dag zal de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2020 worden binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn boot MS3, geassisteerd door diverse ambassadeurs. Het kreeftenseizoen loopt tot en met 15 juli.

Onze eregast en tevens veilingmeester voor de veiling van de eerst gevangen Oosterscheldekreeft is dit jaar Najib Amhali. Hij is één van de bekendste comedians van Nederland. Hij won zowel de publieksprijs als de juryprijs van het Leids cabaretfestival. Met de veiling ondersteunt hij het goede doel van de Stichting Sawasdeeals. De stichting heeft als doel werkzaam te zijn in het algemeen maatschappelijk belang in Zuidoost Azië, door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de geestelijke en lichamelijke volksgezondheid en het welzijn van kinderen. Meer informatie over Stichting Sawasdee is te vinden op www.sawasdee.nl

U wordt in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van de bijzonder fijne smaak van de eerste Oosterscheldekreeft, gevangen in het seizoen 2020 en de kreeftenwijn onder ons eigen label, dit jaar uit Frankrijk. Zoals elk jaar een primeur voor Nederland.

Vanaf 09:30 uur bent u van harte welkom in de “W & A Fish” Ontvangstlounge” op het parkeerterrein aan de Hoofdpoortstraat te Zierikzee. Om 10:15 uur start het officiële gedeelte van deze dag. De afvaart zal exact om 10:45 uur plaatsvinden. Omstreeks 15:00 uur is het programma ten einde.

 

Persreis
Evenals voorgaande jaren organiseren wij voorafgaand aan de kreeftenopening een persreis, waarvan de opening van het kreeftenseizoen het hoogtepunt zal zijn. Deze persreis begint op woensdag 26 maart (10:00 uur) in Zierikzee en eindigt op donderdag 26 maart (15:00 uur) ook in Zierikzee. U verblijft in het nieuwe hotel “Mondragon”, de trots van Zierikzee. Het hotel wordt op zaterdag 25 april officieel geopend. Met deze persreis krijgen de media een eerste preview! Verder wordt ondermeer het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (nieuw het “Vijfde Caisson” met een culinaire touche) en Zeker Zeeuws gecertificeerde kip (Boer de Ronde) aangedaan. Tussen het programma door krijgt u uitleg over de eerste Nederlandse Zoutziederij Zeeuwsche Zoute® uit Bruinisse en de proef met mosselbanken in de Slikke van Vianen, die helpen tegen zandhonger door Jildou Schotanus van de University of Applied Sciences van de Hoge School Zeeland.

Deelname aan deze persreis en/of opening van het kreeftenseizoen, geschiedt op basis van beschikbaarheid van het aantal hotelkamers en op basis van gegarandeerde publicaties en overige media-uitingen.

Tijdens de opening van het kreeftenseizoen bestaat tot slot voor de audiovisuele pers ook de mogelijkheid om vanuit een helikopter luchtopnamen te maken, dankzij de firma Prince Helicopters uit Zierikzee. Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan kunt u niet meer aan boord van één van de boten (alleen bestemd voor de audiovisuele pers!).

Graag zien wij uw aanmelding vóór 10 maart 2020 bij de projectleiding tegemoet (zie gegevens op het antwoordformulier). Medio maart sturen wij u dan het programma toe. Deze uitnodiging is vanwege de beperkte ruimte aan boord van de boten strikt persoonlijk (muv begeleiding fotograaf ed.).

Met vriendelijke groeten,
Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Balth. Roessingh, projectleiding, pers & publiciteit.