Wijngids bijna dood

We zijn niet minder wijn gaan drinken de afgelopen jaren: Nederlanders boven de 18 jaar krijgen jaarlijks zo’n 2,5 liter pure alcohol binnen via wijn. Ervan uitgaande dat wijn gemiddeld 12 procent alcohol bevat, is dat bijna dertig flessen per jaar. Die wijnen vinden we steeds minder met behulp van een papieren wijngids. Die gids is zo goed als dood, ervaart Jonah Freud van De Kookboekhandel. Ze gaan nog maar mondjesmaat over de toonbank.

 

 

Verschuiving
Zoals we alles online (van daten tot sport) doen, doen we dat ook met wijn kiezen, ziet Harold Hamersma. Hij brengt sinds 2011 jaarlijks De Grote Hamersma uit. ,,Mensen oriënteren zich steeds meer online. De gids in gedrukte vorm bestaat hoegenaamd niet meer. De mens die wil eten of drinken, kijkt op een wijnsite of een app. Dat zie je met de Michelingids, waar er misschien maar duizend van worden gedrukt, en diezelfde verschuiving zie je in de wijnwereld.

 

Hoe ervaart Hamersma alcoholvrij?
Dat spul vindt hij in de meeste gevallen niet te genieten. ,,Het is als seks met een opblaaspop. Surrogaat, smaakte naar plastic, helemaal niks.’’ Maar onlangs belde een kleine importeur. ,,Hij zei: ‘ik heb er nu eentje’. Nou, ik geloofde er niets van. Uiteindelijk heb ik toch maar mijn proefkonijnenpak aangetrokken. De naam van de producent kwam me bekend voor: het is een hele goeie producent in Duitsland. Die heeft een geweldige Riesling ontwikkeld.’’ Het gaat om Leitz, die zowel witte en rode wijn als rosé op de markt heeft gebracht. ,,Het probleem is vaak dat de wijn wee en kartonnerig smaakt. Dat komt door de methode waarmee de producenten de alcohol eruit halen. Maar deze producent is erin geslaagd om de goede smaak te behouden.’’ Vooral van de witte, rosé en mousserend dan. ,,De rode? Mwah.’’