We hebben 150 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3694482
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
516
6580
516
1045592
49005
58704
3694482

Uw IP: 34.204.191.0
24-02-2020 09:05

Nul-bubbels gekraakt

Ook de Consumentenbond heeft een smaaktest gedaan voor alcoholvrije wijnen. Deze keer voor mousserende. Smaakten ze ergens naar? Meestal niet. Of naar iets dat je niet met een fatsoenlijke bubbelwijn associeert. Jammer voor al die geldbeluste pluggers van ‘steeds betere’ schuimwijnen, maar het is niet anders. Professionele proevers die wij eerder hun oordeel lieten geven, probeerden nog met een vriendelijke boodschap te komen, maar vonden die nul-bubbels eigenlijk ook maar niks.

 

 

De Consumentenbond heeft zeven experts elf mousserende wijnen laten proeven. "Die vielen niet echt in de smaak", meldt Babs van der Staak "Slechts drie van de elf kunnen ermee door. De experts vinden de alcoholvrije varianten niet in de buurt komen van echte wijnen."

 

Kirsten Abels, wijnspecialist bij Domein Holset, begrijpt het oordeel wel. "Het probleem is dat alcoholvrije mousserende ‘wijnen’ vaak te zoet en te vlak zijn. Het smaakt naar niks."

 

Domein Holset heeft zelf ook de ambitie om een alcoholvrije bubbels te maken. Ze zijn daar momenteel op zoek naar een techniek om druiven niet te laten vergisten. "Als dat wel gebeurt, krijg je alcohol. Maar als je de druiven niet laat vergisten, wordt de drank heel zoet."

 

Je kunt op een chemische manier smaakstoffen toevoegen, maar dat doet de wijnmaker liever niet. "Je zoekt een zo natuurlijk mogelijk proces, waarin je wel kunt vergisten en vervolgens de alcohol eruit haalt".

 

Breinbedrog

De drank waarbij dit al is gelukt, is bier. "Je kunt eerst alcoholisch bier maken en vervolgens de alcohol eruit filteren. De smaak van alcohol die wegvalt, vul je op met andere smaakstoffen", aldus Willem van Waesberghe, meesterbrouwer van Heineken.

 

"De alcoholsmaak is nooit te vervangen. Maar je kunt de hersens wel laten denken dat ze alcohol drinken. Dat is volgens hem precies wat er met wijn moet gebeuren. "Als wijn niet naar wijn smaakt, heb je een probleem. Je moet het brein een beetje bedriegen."