We hebben 137 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3694468
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
502
6580
502
1045592
48991
58704
3694468

Uw IP: 34.204.191.0
24-02-2020 08:54

Nieuw boek Duitse wijn

Wie alleen al zeven pagina’s bibliografie nodig heeft om een wijnboek samen te stellen, kan niet worden verweten dat er oppervlakkig is geregistreerd. Master of Wine Anne Krebiehl is er de vrouw niet naar om zich ergens gemakkelijk vanaf te maken. Met haar recente boek ‘The wines of Germany’ (want een Duitse titel werkt internationaal niet) beschrijft zij de actuele stand van zaken in de Duitse wijncultuur. Daarin is de laatste tijd nogal wat veranderd. Met rugwind van de klimaatproblematiek en de gevolgen daarvan voor terroir en rijping. De opwarming van de laatste decennia heeft gunstig uitgepakt voor de kwaliteit van de Spätburgunder en de stilistische ontwikkeling van de Riesling, die in de jaren 1980, 1984 en 1987 nog 20 gram en hoger aan aciditeit liet waarnemen. Inmiddels zijn we de stadia van groene oogst, beperkte opbrengst, lagere loofwanden en selectieve of vervroegde oogstmomenten grotendeels gepasseerd. Er is en komt meer oog voor de nadelen van zonneschroei, de voordelen van schaduw en fenolische rijpheid. En er wordt meer rekening gehouden met een stijgende bodemtemperatuur en een CO2-uitstoot die ziekten en parasieten voortbrengt, waarbij verbeterde kloontechnieken de schade kunnen beperken. Daar tussendoor blijven wijnboeren te maken krijgen met onverwachte klimaatcapriolen, waartegen vrijwel geen kruid is gewassen.

 

 

De schrijfster laat merken de Spätburgunder en de Riesling als de kroonjuwelen van de hedendaagse Duitse wijnbouw te beschouwen. Ze vindt zelfs dat die een aparte status verdienen en niet meer in de achterhaalde classificatie op basis van zoetheidsgraden kunnen worden ingedeeld. Voor die nog steeds geldende Duitse staatswijnwetgeving, al jaren aan discussie onderhevig, heeft ze trouwens geen goed woord over. Verwarrend, achterhaald en doorkruist door allerlei andere streek- of zelfs lokale classificaties van wijnboeren. En ingehaald door het particuliere ‘grand cru’-systeem van het Verband van Duitse Predikaats-wijngoederen (VDP), die met Grosse Gewächse van Erste Lagen werken.

 

Beperkt

Krebiehl doet in haar boek verslag van haar ontmoetingen met een aantal wijnboeren die ze op basis van persoonlijke voorkeur heeft bezocht. Ze was daarbij vooral geïnteresseerd in domeinen die, zoals aan de Moezel, met Steillagen moeten werken, waar onder moeilijke omstandigheden moet worden geoogst en de rendementen beperkt zijn. Daarbij past de kanttekening dat die boeren er niet op uit waren hun bedrijfsproblematiek in al hun facetten aan de schrijfster voor te leggen. Die bezoekverslagen bieden dus maar een beperkte blik achter de schermen.

De toegevoegde waarde van het boek zit, behalve in de historie van waaruit in dertien verschillende regio’s Duitse wijnbouw is ontstaan, in de typering van die streken naar cultuur en klimaat.

 

Uitgever: Infinite Ideas Limited
Paperback 288 pagina’s
ISBN 9781906821869
Prijs EUR 46,99

 Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. The wines of Germany