Drankmisbruik bij tieners

Elke dag belanden gemiddeld zes Belgische jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol niet verhogen. Volgens Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol (VAD), worden efficiënte maatregelen zoals het optrekken van de leeftijdsgrens tegengehouden door de bierlobby.

 

 

Ongeveer een keer per maand ziet kinderarts Marjolein Mattheij (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) hoe een jongere op de spoeddienst belandt die te veel heeft gedronken. “Ik heb het de voorbije tien jaar niet echt zien toenemen. Al heb ik wel de indruk dat ze steeds jonger zijn.”

In België mogen jongeren vanaf 16 jaar bier, wijn en schuimwijn aankopen. Een te jonge leeftijd, vinden experts.

Minister De Block verwijst dan weer naar landen waar de leeftijdsgrens voor alcohol al is verhoogd tot 18 of 21 jaar: het misbruik blijft er volgens haar even sterk. “Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker.”

 

Leeftijdsgrens

Die redenering klopt niet, klinkt het bij het expertisecentrum. “In Nederland had men 5 à 10 jaar geleden veel meer comazuipers dan vandaag. Tot ze de leeftijdsgrens hebben opgetrokken. Toen is het aantal wel degelijk gedaald”, legt Geirnaert uit

De minister pleit voor ‘sensibilisering’. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding”.

De VAD pleit op haar beurt voor een verhoging van de prijs van alcohol en het aan banden leggen van reclame voor alcohol. “Alcohol moet duurder zijn dan frisdrank of water. Dat is nu niet het geval”.

Maar volgens Geirnaert worden alle efficiënte maatregelen tegengehouden door de in ons land machtige bierlobby. “Sensibilisering is oké, maar met sensibilisering alleen kom je er niet”.

 

Rol ouders

Ook voor ouders is volgens Geirnaert een belangrijke rol weggelegd. “Jongeren kopiëren volwassen gedrag. Wat kun je verwachten van kinderen als hun ouders en grootouders steeds meer drinken. Alcohol heeft een plaats, op speciale momenten en in beperkt gebruik. Maar niet dagelijks, en niet in grote hoeveelheden”, stelt de verslavings-expert.

De voorbije tien jaar is het aantal 12 tot 17-jarigen op spoed na alcoholmisbruik grotendeels stabiel gebleven. In vergelijking met 2017 is er zelfs sprake van een lichte daling, van 2.334 naar 2.234. Al is dat volgens experts geen reden om ons vrolijk te maken. “We kunnen hoogstens concluderen dat het even slecht is gebleven”, zegt medisch socioloog Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen.

Standpunt: ‘Soms is beleid voeren geweldig eenvoudig. Zeker als het over alcoholmisbruik bij jongeren gaat’

Het aantal extreem jonge drinkers is wel toegenomen. Vorig jaar waren er 116 kinderen van 12- en 13-jaar die dronken in het ziekenhuis belandden. Nooit eerder was dat aantal zo hoog. “Helaas zeggen deze cijfers enkel iets over hoeveel alcohol-testen er zijn afgenomen”, zegt Van Hal. “We weten dus niet om hoeveel promille het gaat, wat de omstandigheden waren, waarom ze precies hebben gedronken of om welke drankjes het ging. Nochtans zou zo’n registratie nuttig zijn.”

Hoe jonger iemand met alcohol in aanraking komt, hoe groter het risico dat dit problemen oplevert op latere leeftijd. “Je hebt vijf keer meer kans om later problematisch alcoholgedrag te vertonen en verslaafd te worden”, zegt professor Van Hal. “Het is echt jong geleerd, oud gedaan.”