Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 193 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5871449
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
811
1541
811
12009
42432
159187
5871449

Uw IP: 3.238.70.175
25-01-2021 07:16

Wijntransport duurzamer

Derrick Neleman wil in z’n wijnbedrijf milieubewust en duurzaam werken. Daarom wil hij nu ook afrekenen met de overlast van vervuilend transport. Dat gebeurt al met elektrische auto’s en fietskoeriers. Op die manier krijgt de klant z’n wijn ‘duurzaam’ bezorgd. Op ‘internationale’ afstanden is er in dat opzicht nog weinig winst te behalen. Ruim een kwart van de totale CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door de transport- en mobiliteitssector, bleek vorig jaar uit een onderzoek van CE Delft. Verduurzaming van mobiliteit en transport is daarom één van de speerpunten van het Nationaal Klimaatakkoord.

 

 

Neleman schafte al een elektrische auto en een elektrische bestelbus aan om rondom zijn winkel in Zutphen emissievrij te kunnen leveren. Ook heeft hij een Tesla voor ritten door het hele land. De eerste 35.000 elektrische kilometers zijn al afgelegd. Intussen werkt hij samen met Fietskoeriers.nl, een partij die per fiets (en dus emissievrij) pakketjes rondbrengt in meer dan 30 Nederlandse steden. Neleman: "Dat vinden wij een sympathiek en belangrijk initiatief. Luchtvervuiling in de stad wordt een steeds groter probleem. Dat kan anders." Fietskoeriers.nl haalt de wijn op bij Nelemans magazijn in Amsterdam met bestelbusjes die op groen gas rijden. De wijn wordt afgeleverd bij een centrale hub in Nieuwegein, waarna die, ook met voertuigen op groen gas, naar de verschillende steden wordt gereden. Per fietskoerier vindt de wijn uiteindelijk zijn weg naar de consument.

 

Boom tegenprestatie

Met deze ingrepen denkt Neleman duizenden kilometers aan vervoerbewegingen te hebben verduurzaamd. Het transport van de wijngaard in Valencia naar het magazijn in Amsterdam bleek echter een lastiger verhaal. "Het is nog niet mogelijk om wijn over zulke afstanden duurzaam te vervoeren ", legt hij uit. "Elektrische trucks of trucks op waterstof zijn weliswaar in ontwikkeling, maar nog niet klaar voor de markt. We hebben zelfs nog onderzocht of we onze wijn per zeilschip konden vervoeren. Maar ook dat bleek niet mogelijk." Daarom besloot Neleman deze CO2-uitstoot te compenseren totdat er betere alternatieven voorhanden zijn. "Als die er komen , ben ik bereid om er meer voor te betalen. Tot dan planten we als tegenprestatie één boom voor elke 173 flessen die we produceren. Die plaatsen we in het natuurpark rondom onze wijngaarden." Toch heeft de Zutphense wijnmaker op de lange afstand al duurzaamheids-winst gemaakt. "We verpakken onze wijn één keer. Zoals we de flessen vervoeren, leveren we ze ook af bij de consument. Dat scheelt enorm in je grondstoffenverbruik en is een belangrijk verschil met andere retailers."

 

Onderscheiden

Tot nu toe staat duurzaamheid voor Neleman gelijk aan hogere kosten. Dat kan voor veel bedrijven een reden zijn om niet met duurzaamheid aan de slag te gaan. Toch raadt hij aan om dat juist wel te doen, want duurzaamheid is ook een kans. "Uiteindelijk moet je jezelf de vraag stellen: wat voor bedrijf wil ik zijn? Een goed merk neemt de consument mee in zijn belevingswereld. Door bij te dragen aan een beweging en door constant te innoveren, onderscheid je jezelf. Daar ligt je kracht en dus uiteindelijk ook je verdienmodel. Duurzaamheid betaalt zich uit op de lange termijn, daar geloof ik heilig in."

(Bron: Triodos)