We hebben 176 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3951048
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
880
1470
10119
1300812
7154
48936
3951048

Uw IP: 18.232.186.117
05-07-2020 15:04

Israël werkt aan ‘gezonde’ wijn

Het lijkt erop dat de dag waarop we een ‘gezond’ glas Shiraz of Merlot kunnen heffen in plaats van vitaminesupplementen te nemen niet zo ver weg is. Kijk maar naar het noorden van Israël, naar het laboratorium van Dr. Meir Shlisel, een expert in wijnchemie van het Tel-Hai College Die besteedt z’n tijd aan het analyseren van druivenmoleculen en werkt aan een wijn met een hoge resveratrol-concentratie. De website Joods.nl meldt:

 

 

Shlisel werkt aan de productie van wijn met een hoger gehalte aan resveratrol, een plantaardige stof die voorkomt in rode wijn en waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven, mits de concentratie hoog genoeg is. Resveratrol is de meest populaire van stilbenen – fytochemicaliën die worden gevonden in bessen, druiven, pinda’s en wijn, schrijft NoCamels. Wetenschappers meldden dat de stof de hersenfunctie zou beschermen, de groei van kankertumoren kan vertragen, infecties voorkomt en de bloeddruk verlaagt.

 

Eén glas wijn haalt de aanbevolen dagelijkse dosis resveratrol niet”, benadrukt Shlisel. “Een van de doelen van mijn onderzoek is om de hoeveelheid stilbenen en specifiek resveratrol in druiven te verhogen met een behandeling na de oogst.”

 

Het lab van Shlisel ontwikkelt nu ‘Superwine’, straks misschien wel de eerste officieel ‘gezonde’ wijn ter wereld.

 

Schweitzer, student aan de afdeling Food Science van het Tel-Hai College , voerde de eerste experimenten uit. Hij stelde de druiven in het laboratorium van Shlisel bloot aan ozongas. Resultaat: toename van het resveratrol-niveau in vergelijking met druiven die niet waren behandeld.


“Het ozongas zet oxidatiedruk op het weefsel van de druiven die reageren met een verhoogde productie van stilbenen”, zegt Shlisel.

 

Dankzij de introductie in de wereld van innovatie hopen de twee Israëlische wetenschappers nu te bewijzen dat hun onderzoek een ‘gezonde’ rode wijn kan opleveren. Ze werken bij voorkeur met druivenrassen zoals merlot, shiraz en cabernet sauvignon.