We hebben 36 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3898419
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
309
1652
3461
1253560
3461
58628
3898419

Uw IP: 34.231.21.83
03-06-2020 05:12

Wijngids met meerwaarde

Cees van Casteren mocht ik al eerder complimenteren voor zijn Wijngids, die Wijnwijs al had aangekondigd. Een verzameling prettig geschreven proefbevindingen van de 3 Nederlandse masters of wine. Onder wie de auteur zelf, wiens aandeel in de proeverij aanmerkelijk groter was dan dat van de collega's Er werden 400 wijnen onder de 25 euro voor geselecteerd. Die kwamen van 53 wijnhandelaren die uit een totaal van 84 de moeite waard werden gevonden. Het drietal kreeg meer dan 2000 wijnen te verstouwen. De Franse waren het sterkst vertegenwoordigd. En het bijzondere aan de daaruit geboren gids is dat het trio bij elke wijnbeschrijving naast de prijs een persoonlijke waardebepaling heeft gegeven, overigens op suggestie van Hubrecht Duijker.

 

Klik hier voor het inkijkexemplaar.

 

 

 

Genegeerd
Hoe maak je een keuze voor zo’n boek? Daarvoor konden Nederlandse importeurs vrijelijk wijnen insturen. En daarover ontstond- geen ongewoon beeld in wijnpolderland- weer eens geduvel. Sommige importeurs voelden zich genegeerd of gekleineerd en vinden dus nog steeds dat de inhoudskeuze voor het boek nogal autoritair tot stand is gekomen. Ik heb Van Casteren gevraagd daar namens de 3 masters commentaar op te geven, maar kennelijk was hij daartoe (nog) niet in de gelegenheid. Daar bovenop ontstond ook nog eens trammelant toen een PR-bureau meldde dat de ingezonden wijnen tegen betaling konden worden geproefd, waarmee de integriteit van de onafhankelijk proevende masters even in het geding kwam.  Niettemin kwam de gids op tijd uit en kunnen we plezier beleven aan de manier waarop de auteur de bevindingen heeft verwoord. Behalve om de al genoemde meerwaarde is deze gids óók het aanschaffen waard omdat de drie masters alle wijnen blind hebben geproefd. Dat is bij de Omfiets-gids of De Grote Hamersma tot nog toe nooit gebeurd. De auteurs van die gidsen kunnen zich, als ze willen, vooraf oriënteren over herkomst, kwaliteit en beoordeling van buitenlandse collega’s. De masters wisten vooraf helemaal niets over de te proeven wijnen. Dat maakt hun oordeel des te waardevoller.

 

Gemakkelijk

Waar werden die wijnen nu op beoordeeld? De masters analyseerden onder meer op complexiteit, balans en lengte. En daar waar de winkelprijs aanzienlijk lager bleek dan wat zij er zelf voor over hadden ( verschillen die opliepen tot wel 8 euro) kregen de wijnen extra punten. Werden die met een 8,5 of hoger gewaardeerd en overtroffen ze de verwachtingen van de proevers, dan kwamen ze in de gids. Voor de overige wijnen gold als toegangscijfer een 9.

 

De Gids is in gemakkelijke taal geschreven en schuwt ook de humor niet. Cees van Casteren: “De eerste keer dat een Griek het over ritinis had, dacht ik dat het over een oorinfectie ging in plaats van een inheemse druif’’. Ook het wijnjargon, hier tamelijk routineus en vooral ‘fruitig’, krijgt af en toe aanvulling. Zo las ik over een ’goed uitgelijnde smaak’.

 

Samengevat: De Wijngids is bepaald niet de zoveelste in de reeks die ons al is overkomen. De prijs blijft net onder de grens die aan de toegelaten wijnen is gesteld.

 

Uitgever: Kosmos
Auteur: Cees van Casteren
ISBN 978 90 215 73472
Prijs: 24.95 euro