Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 47 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070630
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
947
1736
9463
13592
28099
388978
6070630

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 08:03

Drink niet elke dag alcohol

Zijn we te tolerant rond alcohol in onze samenleving? En wat zijn de effecten van drinken op je lichaam, op de lange en korte termijn? De Vlaamse professor Bert Aertgeerts legt uit. ,,Las enkele dagen in de week in waarop je niets drinkt.’’ Soortgelijke adviezen zijn ook in ons land al gegeven. De Gezondheidsraad moedigt zelfs 1 glas per dag niet aan.

 

 

Tolerantie nul

Alcohol in het verkeer blijft een probleem, getuige de vele dodelijke ongevallen elk jaar.
Aertgeerts: ,,Ik pleit daarom voor een totale nultolerantie in het verkeer. Alcohol en rijden, dat gaat niet samen. Dit vraagt een mentaliteitswijziging bij iedereen. Van huisartsen die zich ervan bewust zijn dat het wat minder moet tot scholen die er bewust mee bezig zijn. Maar ook van de overheid.
,,Het helpt ook niet als mensen die een voorbeeldfunctie hebben (zoals politici, mediafiguren of sporters) betrapt worden bij het rijden onder invloed en dit minimaliseren. Het hoort misschien bij onze cultuur, maar is niet goed te praten.

,,Niemand wil nog dat er binnen gerookt wordt of dat er gerookt wordt in de auto. Deze mentaliteitswijziging is van de laatste tien á vijftien jaar. Het zal met alcohol dezelfde kant op moeten gaan en dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.”

*Het advies is nu tien eenheden per week. Hoe kijkt u daarnaar?

 

,,Deze maatregel is gebaseerd op meerdere studies die een schadelijk effect op de gezondheid vaststellen wanneer je meer drinkt dan deze hoeveelheden. Ik sta daar achter, maar het blijft zo dat je die met mate moet inzetten. Las dus enkele dagen in de week in waarop je niets drinkt.”
Hoeveel is een 'eenheid alcohol'?

Een glas alcohol bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen. Dat is de eenheid alcohol.

Dat is wel de crux: het glas. De horeca gebruikt standaardglazen. Dat zijn glazen die aan de soort drank zijn aangepast en 12 ml of 10 gram alcohol bevatten. Het aantal grammen per glas bepaal je door het aantal milliliters te vermenigvuldigen met het soortelijke gewicht van alcohol, dit is 0,8. Elk standaardglas bevat in milliliters en in grammen ongeveer evenveel alcohol.

Toch is niet elke eenheid alcohol hetzelfde. Van sterke drank word je sneller dronken. Dat komt omdat sterke drank sneller in het bloed terechtkomt.

 

Minder maar goed

*We denken vaak dat met ‘een glaasje’ een feest pas echt gevierd wordt. Wordt ‘sociaal drinken’ onderschat? Zijn we stiekem te afhankelijk van alcohol?

 

,,Vooral de wat oudere generatie is hier schuldig aan. De jongere generatie vertoont vooral bingegedrag, het drinken van grote hoeveelheden alcohol op één avond. Het is allebei schadelijk en zou aangepakt moeten worden. Dat is die mentaliteitswijziging weer: drinken hoort er niet bij, het mág erbij. Laat ons vooral genieten van een goed glas wijn, in plaats van vijf glazen minder goede wijn naar binnen te gieten.

,,De meeste mensen worden natuurlijk nooit alcoholafhankelijk, maar het begint wel zo. Er zijn mensen die door omstandigheden en hun eigen aard in heel zware problemen komen. Maar wat huisartsen meer meemaken, is dat ze mensen zien met vage klachten. Mensen die zich niet goed voelen, die slecht slapen, die moe zijn, die maagpijn hebben. Heel vaak zit hier alcohol achter, maar de huisarts moet daar wel op doorvragen.”

*Bingedrinken komt meer voor bij de jongere generatie. Kan je later problemen krijgen als je stevig hebt gedronken in je jeugd?

 

,,Die effecten zien we niet, maar jong geleerd is oud gedaan. Zo zien we wel dat mensen die later afhankelijk worden van alcohol vroeg begonnen zijn. Op jonge leeftijd verschillende black-outs krijgen zorgt ook voor een grote kans op lichamelijke ongevallen, onveilige seksuele relaties en frequente contacten met het gerecht (justitie, red.).”

*Wat is het effect van langdurig en veel drinken op ons lichaam?

 

,,Er zijn effecten op verschillende niveau’s. Eerst heb je de lichamelijke gevolgen van zwaar en langdurig alcoholgebruik, zoals leverstoornissen, slokdarmbloedingen en heel wat kankers waarin alcohol samen met roken een groot aandeel in hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om keel- en slokdarmkanker.”

,,In sommige extreme gevallen geeft het zich onthouden van alcohol bij mensen die afhankelijk zijn zelfs een onomkeerbaar neurologisch beeld, het syndroom van Korsakov. Ook huidproblemen (rode vlekken op de huid en specifieke spinachtige bloedingen) en obesitas komen voor. In een latere fase kan ondervoeding een probleem zijn. Dit gaat over een lange periode van zwaar alcoholgebruik. Wie eenmalig hevig drinkt, kan ook een black-out krijgen of pancreatitis, dat is een ontsteking van de alvleesklier. Ook zware slokdarmontstekingen komen voor.”

 

Andere effecten

*En dan zijn er nog de psychische effecten.

 

,,Zeker. Denk aan depressie, uitlokken van een psychose, woede en gewelduitbarstingen. Daar hangen de vele maatschappelijke gevolgen aan vast, zoals het veroorzaken van een auto-ongeval of andere ongelukken. Vergeet seksuele problemen ook niet en onbeschermde seksuele contacten. Bij personen met een alcoholverslaving vindt een totale desintegratie plaats van hun sociale leven, wat meestal ook een heel grote invloed heeft op de mensen rondom hen. Met andere woorden, deze mensen hebben meestal geen probleem, ze zíjn het probleem.”

*Wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?

 

,,Dat is moeilijk in te schatten, maar wanneer de lever kapot gedronken is, is dit helemaal onomkeerbaar, meestal is dan ook de slokdarm zwaar aangetast.”

-Bert Aertgeerts is hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven)

(Bron: AD)