We hebben 58 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3891063
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
926
1749
7997
1240595
54733
71914
3891063

Uw IP: 18.232.38.214
29-05-2020 12:50

Zwelgen op staatskosten

Zich aan diners en drank te buiten gaan op kosten van de staat. Daarvan beschuldigt de nieuwswebsite Mediapart voormalig parlementsvoorzitter François de Rugy, tegenwoordig minister van milieuzaken. De man ontkent iets fout te hebben gedaan. Maar de website houdt vol dat er bij de dubieuze copieuze etentjes met gouden bestek en kristallen glazen werd gedineerd. Het zou allemaal zakelijk zijn geweest en bij de functie van Assemblée-voorzitter hebben gehoord. Een flesje Mouton Rothschild van 500 euro was in die ‘setting’ normaal. De zwelgpartijen, met vooral veel kreeft, werden gehouden in Hôtel de Lassay, woon-werkverblijf van De Rugy.

 

 

Mediapart verzamelde getuigenissen, documenten en foto’s van in totaal zo’n tien ‘weelderige feestmalen’. Die zouden geen enkele relatie hebben gehad met het werk van Kamervoorzitter. “Die diners, meestal georganiseerd door (echtgenote) Séverine de Rugy, namen zo’n omvang aan dat er verontwaardiging over ontstond bij medewerkers van het parlement”, lezen we op Mediapart.

 

Vrienden kregen vaak een luxueuze papieren uitnodiging met een rood lintje. ,,Het waren altijd relaties of vrienden van Séverine de Rugy’’, aldus Mediapart.

 

Dure drank

Aanwezigen vertelden Mediapart over champagne en dure wijnen, afkomstig uit de officiële wijnkelder van de Franse Tweede Kamer. De website publiceert foto’s van de flessen en noemt beroemde châteaux , van D’Yquem (265 euro per fles) tot Cheval Blanc (550 euro).

 

,,Het was zeker geen werkdiner. Als ik nog eens zou worden gevraagd, zou ik niet gaan’’, zei politiek journalist Jean-Michel Apathie, die werd uitgenodigd met zijn vrouw, die een vriendin is van Séverine De Rugy.

 

De publicatie leidt tot verontwaardiging binnen regeringspartij LREM, maar ook bij de oppositie. De rechtse Les Républicains willen inzicht in alle uitgaven van De Rugy. ,,Terwijl hij aan een enorme kreeft zat met een voortreffelijke wijn, was ik mijn bonnetjes aan het declareren van de pizzeria aan de overkant’’, twitterde het linkse Kamerlid politicus Adrien Quatennens.

 

(Bronnen: Mediapart en AD)