We hebben 274 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3952161
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
556
1437
556
1311423
8267
48936
3952161

Uw IP: 34.204.198.244
06-07-2020 08:31

Italië heeft minder wijndorst

Italianen houden van wijn en willen voor een goed glas ook de prijs betalen. Nu de grootste wijnbeurs ´Vinitaly´ in Verona net achter de rug is en met de ´Open Kelder´-weekenden in aantocht is een kleine reflectie op de Italiaanse wijnwereld wel passend. Wijntoerisme neemt enorm toe, ook bij de Italianen zelf. Maar de wijnconsumptie per persoon daalt ieder jaar, ook al is een Italiaan van kindsbeen af opgegroeid met liefde voor wijn. De vereniging van wijnroutes en open kelders ´Movimento Turismo del Vino´ is ondanks de verbruikskentering tevreden over haar resultaten.

 

 

De bewoners van wijn-producerende landen rond de Middellandse zee zijn altijd matige drinkers geweest. Er wordt bij de lunch en het avondeten een glas gedronken, ter bevordering van de spijsvertering. Maar ook in Italië heeft de warme middagmaaltijd plaats moeten maken voor een snelle hap en hebben alcoholvrije frisdranken aan markt gewonnen. De wijnconsumptie is mede daarom de laatste 15 jaar dramatisch gedaald. In 2006 dronk de Italiaan gemiddeld nog 5,6 glazen per week, dit was 10 jaar later gedaald tot 4,4 glazen. Ook zijn de Italianen zich heel goed bewust van de effecten van alcohol op de gezondheid. En bovendien wagen zich steeds minder Italianen achter het stuur, als ze een glas wijn hebben gedronken. De carabinieri zijn onverbiddelijk.

 

‘Binge’-drinken

Intussen zijn steeds meer 30-minners aan het bier, in plaats van aan de wijn. En ook ‘binge’- drinken komt snel in de mode, bijvoorbeeld onder studenten in grotere steden. In Rome zijn er al de zgn pub-crawls en de Italiaanse jeugd doet daar net zo hard aan mee als toeristen. Deze leeftijdsgroep loopt dan ook de grootste gezondheidsrisico’s door het drinken van alcohol. Oudere Italianen hebben een gedisciplineerder drinkgedrag. Leverziekten komen nauwelijks voor. Alcoholisme is in Italië  een uitzondering.

(Bron: Dolcevia)