We hebben 32 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3898415
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
305
1652
3457
1253560
3457
58628
3898415

Uw IP: 34.231.21.83
03-06-2020 05:09

Wijntip voor latinisten

Wijntip voor latinisten op de pas vernieuwde website Wijn.nl. Daar stond afgelopen weekeinde te lezen: ‘Zo open je wijn’. We nemen aan dat daarmee de wijnFLES wordt bedoeld, maar dit terzijde. Merkwaardiger is, dat er dan andermaal een Latijnse tekst volgde, die illustreerde dat de kinderziekten bij deze website na vernieuwing nog niet waren bestreden. Gedegen medicijn daartegen: alles wat aan informatie geboden wordt accuraat nalopen, dan kom je de onzin vanzelf tegen. Kennelijk was deze fase van zorgvuldigheid bij de ‘redactie’ overgeslagen. Met als gevolg dat uitsluitend, zoals eerder, de hoog geletterden onder supervisie van ene Thierry Baudet iets met die tekst konden, als ze daar al zin in zouden hebben gehad. Opvallend was nog dat in de rubriek wijnonderwijs een video af te draaien valt, met als titel: Hoe open je een fles wijn correct? Bij de Latijnse tekst stond geen video voor uitleg. Nulla profecto est, zullen we maar zeggen. De ongecontroleerde tekst:

 

 

“ZO OPEN JE WIJN

Duo Reges: constructio interrete. Quae quo sunt excelsiores, eo dant clariora indicia naturae. Audeo dicere, inquit.

Duo Reges: constructio interrete

Nulla profecto est, quin suam vim retineat a primo ad extremum. Gloriosa ostentatio in constituendo summo bono. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Ut in geometria, prima si dederis, danda sunt omnia. Octavio fuit, cum illam severitatem in eo filio adhibuit, quem in adoptionem D. Videsne, ut haec concinant? Quia dolori non voluptas contraria est, sed doloris privatio”.

 

Columnisten
Met die website is nog meer aan de hand. Zo worden er columnisten opgevoerd die al enkele jaren geen letter meer voor Wijn.nl schrijven. Daar stond eerst nog, weinig piëteitsvol, een columnist bij die niet meer onder ons is. Maar die is nu geschrapt. Bovenaan de lijst staat nu als ‘columnist’ de voorzitter van ‘De Wijnacademie’, met een nul achter z’n naam. Dat is zeker niet beledigend bedoeld. Kan niet anders betekenen dan dat-ie wel is aangezocht maar nog niks heeft geleverd.

 

En dan nog een promotietekst op Wijn.nl die bij kritisch lezen een verkeerde indruk kan wekken. Daar staat dat de website zichzelf beschouwt als
‘DE NUMMER 1 IN WIJNKENNIS VAN NEDERLAND’. Maar het gaat om meer dan wat er in ONS land op wijngebied gebeurt. Bedoeld wordt kennelijk: ’NEDERLAND’S NUMMER 1 IN WIJNKENNIS’ .