We hebben 58 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3170885
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1265
1665
2930
524876
39058
56038
3170885

Uw IP: 54.157.61.68
21-05-2019 15:18

Comazuipen en vet eten

Wetenschappers zijn tegenwoordig ook al tevreden met de ‘waarschijnlijkheid’ dat muizengedrag na een schrokpartij te vergelijken is met dat van mensen. En daar publiceren ze dan over om het opgesoupeerde onderzoeksgeld te ‘verantwoorden'. Maar wat hebben we aan prematuur geconstateerde ’waarschijnlijkheden’ die nog geen onomstotelijk bewijs opleveren?’ De profileringsdrang van dit soort ‘geleerden’ kent blijkbaar geen grenzen. En de gemeenschap is nog steeds bereid die publiciteitsgeilheid te subsidiëren.

 

 

Ter illustratie een recent onderzoek van Amerikanen die een reeks proefdieren weer eens stevig bij de staart heeft gepakt. Resultaat: zelfpromotie van de heren in ScienceDaily.

 

“Obesitas en alcoholisme (…) zijn MOGELIJK qua gedrag met elkaar verbonden omdat het schrokken (‘binging’) van smakelijk voedsel, zoals eten met veel vet, en stevig alcoholgebruik ('comazuipen') hetzelfde neurocircuit gebruiken,” beweren de bollebozen. Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen. De uitkomsten, vinden deze wetenschappers, ‘komen overeen’ overeen met eerdere studies die lieten zien dat alcohol en overeten dezelfde gebieden in de hersenen activeren.

 

Hypothese

Drie groepen muizen kregen verschillende menu’s voorgezet. Alle groepen konden 4 keer per week 4 uur lang water met alcohol drinken. Groep één kreeg onbeperkt vet eten, groep twee een normaal muizendieet en de derde groep kreeg alleen tijdens de tijdstippen dat er alcohol te krijgen was ook vet eten voorgezet. De hoeveelheid alcohol werd na een paar weken opgevoerd.

 

De laatste groep dronk het gretigst alcohol. Dat leidde de onderzoekers tot de HYPOTHESE dat het beperkt verstrekken van voedsel met veel vet aanzet tot bingen, oftewel veelvreterij. En als er dan maar beperkt vet eten is, drinken de muizen meer alcohol. Of mensen dat ook doen? Dat is WAARSCHIJNLIJK, volgens de onderzoekers, die deze uitkomsten deze week ‘presenteren’ op een congres van de American Physiological Society.

 

Wij zouden zeggen: applaudisseer niet te vroeg.