We hebben 199 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3345864
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
948
1746
7142
698771
35419
56911
3345864

Uw IP: 3.81.28.94
23-08-2019 12:51

Thuisdrinkers nemen vol glas

Wageningen Universiteit heeft weer eens een wijnconsumptie-onderzoek op het volk losgelaten. En wat kwam daar met al dat onderzoeksgeld uit? Wat we al lang wisten: de standaard-hoeveelheid alcohol zal thuisdrinkers een zorg zijn. Gemiddeld zitten ze daar 30 % boven. In de glazen kwam ruim 13 centiliter wijn en bijna 5 centiliter sterke drank. Zo, dat weten we dan ook weer.

 

Een royaal glas wijn, zoals dat in toprestaurants wordt geschonken, bevat zo’n 15 centiliter. Daar zitten thuisdrinkers dus vlakbij. Wageningen vindt het onderzoek nuttig omdat consumenten vaak niet precies kunnen opgeven hoeveel ze drinken. Ze noemen een aantal glazen, maar hebben het dan-zoals nu is gebleken- over royalere porties dan de standaard-hoeveelheid.

 

 

Voor het onderzoek kregen 200 deelnemers een maatbeker mee naar huis met de opdracht de daaruit gedronken hoeveelheid wijn of sterke drank te meten. Ze kregen van tevoren niet door wat de standaardportie was. Het ging om deelnemers die minimaal eenmaal per week alcohol drinken.

De standaardportie voor alcoholconsumptie is 10 gram. Die hoeveelheid staat gelijk aan 100 milliliter wijn of 35 milliliter sterkedrank. Wie sherry of port neemt, kan 50 milliliter inschenken om aan de 10 gram alcohol te komen.

De deelnemers bleken behoorlijk scheutig: gemiddeld namen ze 30 procent méér dan de standaardportie. Gemiddeld namen deelnemers 132 ml wijn en 47 ml sterkedrank. Bij port en sherry ging het schenken nog wat langer door. In plaats van de ‘voorgeschreven’ 50 ml namen de participanten gemiddeld bijna het dubbele: 94 ml.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Public Health Nutrition.

 

Wenselijk antwoord

De uitkomsten zijn volgens onderzoekster Sierksma waardevol omdat ze laten zien dat mensen meestal meer schenken dan de standaardportie. ‘Het is lastig om betrouwbare gegevens te krijgen over het drankgebruik van consumenten. Als je mensen vraagt hoeveel ze drinken, dan geven ze vaak een sociaal wenselijk antwoord: ze geven aan minder te drinken dan ze in werkelijkheid doen’, aldus Sierksma. ‘Nu weten we ook dat ze dus thuis grotere porties nemen’.

 

De standaardporties zijn vastgelegd zodat mensen weten hoeveel ze binnen krijgen uit één glas. Instituut Trimbos legt op zijn site uit dat dat handig is, omdat je dan altijd precies weet hoeveel alcohol je consumeert. Trimbos waarschuwt dat in korte, wijde glazen meer alcohol wordt geschonken: 20 procent meer dan in een lang smal glas, zo blijkt uit een onderzoek dat het kenniscentrum aanhaalt.

(Bron: AD)