We hebben 54 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3170880
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1260
1665
2925
524876
39053
56038
3170880

Uw IP: 54.157.61.68
21-05-2019 15:16

Wijnbericht verdraaid

Een naam die nogal wat belooft: “Welingelichte kringen”. Wie die hoort krijgt daar zo’n beeld bij van een ouderwets degelijke krant, die zich daarvan in de berichtgeving bediende om zijn bron te beschermen. Die omschrijving moest dan garanderen dat de betrokken journalist niet over één nacht ijs was gegaan, maar de zaak grondig had onderzocht. De ’redactie’ die nu deze titel voor een website gebruikt, bekent in het ‘colofon’ dat de berichtgeving uitsluitend berust op het ‘selecteren’ van berichten uit de nationale en internationale media. Een niet ongevaarlijk uitgangspunt, want hoe betrouwbaar berichten soms ook lijken, ze zijn het niet altijd. Daarom zou voor het her-publiceren van zo’n geselecteerd bericht op z’n minst moeten worden gecontroleerd of er geen onzin in staat. Maar omdat de ‘ervaren journalisten’ in de redactie dat nalaten, is er weer een rammelend wijnbericht gepubliceerd, waarvan de schrijfster helemaal niet ‘welingelicht’ is.

 

 

Ten eerste ontleent ze het bericht aan de website Business Insider van 8 augustus vorig jaar. Erg actueel kun je het dus niet noemen. Bovendien schrijft mevrouw Jeanette Kras dat bij de wijnkeuze de druivenSOORT (bedoeld is RAS) er eigenlijk niet zoveel toe doet. Maar dat heeft de zegsman Felipe Cavallo, Londens wijnexpert, in het oorspronkelijke bericht helemaal niet gezegd.

 

Eigen versie

Hij laat wèl weten dat er behalve de druif nog andere kwaliteits-beïnvloeders zijn, zoals bodem en klimaat. Dat de gebruikte druif ( of druiven in een blend) in Europa niet overwegend op wijnetiketten staat vermeld, doet niets af aan het feit dat de smaak daardoor wel degelijk voor een aanzienlijk deel wordt bepaald. ‘Welingelichte Kringen’ heeft er een eigen draai aan gegeven waardoor de lezer gekleurde informatie krijgt, die bovendien niet klopt en ook niet aan de zegsman kan worden toegeschreven.

 

Afgedwaald

Als dat de manier is waarop de drie voormalige ‘leden van de hoofdredactie van HP De Tijd’ en hun gevolg ons willen informeren, zijn ze ver afgedwaald van wat onder betrouwbare journalistiek kan worden verstaan. De mevrouw die met een foute versie van oud nieuws kwam en overigens bij de opsomming van redactieleden niet wordt genoemd, zou beter bij een Russische trollendienst kunnen gaan werken.