We hebben 139 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3061204
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
538
1326
6860
412452
52220
54366
3061204

Uw IP: 34.236.145.124
22-03-2019 09:11

Bubbel-onzin van sommelier

Kom, dachten ze bij het Algemeen Dagblad, dat de hoofdmoot levert aan een reeks aangehaakte streekkranten, we houden het bij de jaarwisseling maar Rotterdams. En dus stapte de verslaggeefster naar het lokale restaurant Vineum, om daar de bubbelwijsheid van de eigenaar-sommelier op te tekenen. Wijsheid? Die zou je van een vakbekwame wijnadviseur mogen verwachten. Maar wat braakt ‘sommelier’ David van Steenderen in die krant uit? Dat Prosecco ‘heel populair’ is geworden in ons land. ‘Maar het is een druif. Dus als die naam op de fles staat, weet je nog niets over de kwaliteit. Je ziet niet waar de wijn vandaan komt’.

 

 

Een opfris-cursusje om dit soort onzin in het vervolg uit te sluiten zou aan de man goed zijn besteed. Want hij heeft het kennelijk over Italiaanse bubbels die niet geklasseerd of gegarandeerd zijn en uit mistige flessen met nietszeggende etiketten komen. Prozacco dus, om het eens in ons idioom te gieten.

 

 

 

Herkenbaar

Zodra Prosecco uit een beschermd herkomstgebied komt, is dat te zien op het etiket. Daar staat dan op: Denominazione di Origine Controllata (DOC) of DOCG, waarbij de G dan staatsgarantie op kwaliteit verzekert. Dus hoezo weet je dan niks over de kwaliteit? Bovendien hoort Van Steenderen, als het tenminste niet zo’n achterloper is, te weten dat de DOCG van de berghellingen (rives) en van het productiegebied Cartizze (107 hectare) in de gemeente Valdobbiadene de top van de Prosecco vertegenwoordigen. En dat tegen prijzen die in vergelijking met champagne meevallen. Er zijn maar 15 Italiaanse gemeenten waar Prosecco DOCG vandaan komt en negen provincies in Veneto en Friuli die DOC mogen produceren. Cartizze, zoveel als de ‘premier grand cru’ Prosecco, mag alleen afkomstig zijn van de steilste mergel- en zandsteen-hellingen van San Petro de Barbozza, Santa Stefano en Saccol in de gemeente Valdobbiadene, waar de opbrengst iets meer dan 8 hectoliter per hectare is.

 

Productie

De Rotterdamse restaurant-eigenaar zegt ook dat Prosecco een druif is. Nee, geachte wijnschenker, dat is de naam van het dorp in Trieste waar de glera, het druivenras dat voor minimaal 85 % in de wijn moet zijn verwerkt, z’n oorsprong vond.
De DOC- en DOCG-Prosecco, waarvan het afgelopen jaar 466 miljoen flessen werden verkocht, worden merendeels gemaakt volgens de methode-Martinotti, een tweevoudige gisting op tank. Maar de top van de kwaliteitspiramide mag ook volgens de ‘methode traditionelle’ produceren, waarbij de tweede gisting op fles verloopt, net als bij champagne.

Enkele topproducenten zijn daartoe ook al overgegaan of experimenteren daarmee. Onlangs hebben wij enkele van die Cartizze’s geproefd en van een niveau bevonden, dat in ons land schaars of niet bij slijters noch op wijnkaarten te vinden is.

 

Niet in dank

Prosecco’s zijn er in de versies brut (droog) extra dry (hetgeen merkwaardigerwijs staat voor half zoet) en dry (zoet). Er mag ook 15 % aan andere druiven dan de glera in de fles zitten. Dat zijn verdiso, perera, bianchetta, glera lunga, chardonnay, en de pinots bianco, grigio en noir. Sommelier Van Steenderen meldt daarover in het AD geen sylabe. Hij heeft het nog wel over ‘frizzante’, een glera-wijn die volgens het reguliere proces maar één keer op tank is vergist en dus goedkoop is. Omdat dit type wijn niet met accijns is belast, hebben we daar in prijs-benepen ‘Ollanda’ volop voorraad van. Vooral op bruiloften en partijen staan de feestzalen blank. Van Steenderen zegt dat die half-sterke bubbel in de frizzante er ‘later aan is toegevoegd’ (oftewel: er is koolzuur in gepompt), een uitspraak die lang niet alle frizzante-makers hem in dank zullen afnemen.

S a m e n g e v a t : Mocht het de bedoeling van die krant zijn geweest het ignorante wijnvolk te leren hoe het zijn Prosecco moet kiezen en wat er onder die naam aan doorslikbaars wordt aangeboden, dan is deze missie mislukt. En Van Steenderen wensen wij alle succes bij z’n applicatiecursus bubbels, opdat wij voortaan verschoond blijven van rammelende ‘voorlichting’, al zal het excuus wel zijn dat de krant er niks van heeft begrepen.