Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 113 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5641537
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
413
1674
10670
11345
31864
0
5641537

Uw IP: 3.92.74.105
20-09-2020 07:02

Wijnpers van 1500 jaar

Bij opgravingen nabij Hamei Yo'av in Isrël is in een oude Byzantijnse nederzetting een 1500 jaar oude christelijke wijnpers gevonden. De pers beslaat zo’n 100 vierkante meter vloer en heeft 6 compartimenten waarin de druiven werden vergist. De vloer helt, waardoor het druivensap in westelijke richting naar een afwikkelingsvat stroomde. Daar werd de most gezuiverd van afval, waarna het sap door twee pijpen naar andere verzamelvaten stroomde.

 

In het midden van de vloer werd ook nog een gat voor een grote schroef gevonden, die vermoedelijk werd gebruikt voor de fabricage van azijn uit het afval. Vermoedelijk is de wijnpers eigendom geweest van de eerste Christenen. Want bij de wijnpers is een lantaarn gevonden, gedecoreerd met vijf kruizen, in de vorm van een kerkje. De lantaarn heeft aan een kant een ovale opening, waarin een olielamp kan staan. De kruisen zijn aangebracht in de “muren” van de lantaarn. Als die brandt kunnen ze op de muren worden geprojecteerd.

 

Sa’ar Ganor, archeoloog van het Israel Antiquities Authority lichtte bij de presentatie van de vondst toe dat deze wijnpers, evenals drie eerder gevonden soortgelijke wijnpersen, is aangetroffen langs de oude weg van Beth Guvrin naar het oude Ashkelon, destijds een belangrijke havenplaats van waaruit handel werd gedreven met Europa en Noord-Afrika.

 

De stad Ashkelon komt ook terug in de bijbel en was menigmaal het toneel van verschillende veldslagen. Ashkelon is in handen geweest van de Filistijnen, door koning Ramses II veroverd, door de Babyloniërs onder Nebukadnezar verwoest, door de Romeinen (tijdens hun bezetting) weer in ere hersteld als belangrijke havenplaats en ook is de stad nog in handen geweest van de Europeanen, tot het in 1247 van de aardbodem geveegd werd. Na geruime tijd werd de stad, nu Al-Majdal geheten, herbouwd door de Arabische inwoners van de streek en is in het in 1948 ingenomen door Israëlische troepen.

Bron: Israel Antiquities Authority