We hebben 206 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3246330
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
715
1933
6205
597730
55253
59250
3246330

Uw IP: 100.25.214.89
27-06-2019 11:59

De Grote Wijnfamilies

 

Van de wijnfamilie Torres heeft iedere wijnliefhebber wel gehoord. Maar dat het daarbinnen tussen broers en zus nogal eens gegist heeft, is minder bekend. Wrijving was er ook tussen wijn- en portboer Dirk Niepoort en z’n zuster Verona, die het niet eens konden worden over de toekomst van het bedrijf. Je leest erover in het boek ‘De grote wijnfamilies’, in feite een uitgebreide wijnreis door Europa. Wijnschrijfster en master of wine Fiona Morisson- Thienpont brengt je binnen bij familiebedrijven met grote namen, zoals Gaja, Knoll, Müller, Perrin en Frescobaldi. Zelf afkomstig uit een bekende Franse familie, kreeg ze de kans om door te dringen tot achter de privé-voordeur van wijn-‘patriciërs’, die haar in interviews deelachtig maakten van hun problemen, plannen en filosofieën. Daardoor krijgt de lezer een completer beeld van wat we alleen maar uit promotie- verhalen kennen, waarin de minder gunstige perioden uit het bedrijfsbestaan nooit worden belicht. En die zijn er beslist geweest. Denk alleen maar aan de Frescobaldi’s, destijds betrokken bij een vermeende denominazione-fraude.

 

 

Voortleven

Morisson schrijft in frisse, heldere taal, zonder een blad voor de mond te nemen. Maar ze krijgt niet alles te horen. Zo lezen we over Angelo Gaja niet waarom zijn prijsbeleid zo extravagant is. En hoe hij tot de opvatting is gekomen dat zijn topwijnen, naar onder wijnconsumenten rondzingt, moeten kosten ‘wat een gek ervoor geeft’. We krijgen dan wèl weer te horen dat zijn eerste kind Gaia werd genoemd omdat hij er zeker van wilde zijn dat de familienaam zou voortleven en toen nog niet wist of er nog andere kinderen zouden komen.

 

Bij de Franse familie Perrin tekent de schrijfster van Jean Pierre de uitspraak op dat terroir nooit groots kan zijn zonder menselijke tussenkomt. In zijn visie maakt de mens het terroir door de bodem te koesteren in plaats van verpestende chemie te gebruiken. Dat je die levenskracht moet geven is een opvatting die je ook bij Gaja terug vindt.

 

De Duitse wijnmaker Egon Müller komt in het boek ook aan bod. Befaamd om zijn Rieslings van Moezel en Saar. Bepaald geen man die de publiciteit zoekt en zelfs een ‘achterlijke’ website in de lucht houdt. Egon heeft het niet zo op keldertrucs. Het beste wat je kunt doen, is daar alles op z’n beloop laten, is zijn uitgangspunt. En daarmee schaart hij zich in de rij van wijnmakers die vinificatie zonder ‘interventie’ voorstaan.

 

Het boek staat vol boeiende ervaringen en zienswijzen van wijnfamilies die hun eigen weg hebben gekozen, soms aan tradities hechten, maar ook het experiment niet schuwen. De schrijfster heeft er een waardevolle wijndocumentatie mee geleverd die geen enkele regel verveelt en een geloofwaardig zicht biedt op de dilemma’s waarvoor deze wijnbedrijven zijn komen te staan.

 

(Uitgever Lannoo, ISBN 9789401448994)

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie: De grote wijnfamilies