We hebben 67 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2986039
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1614
1672
12791
330956
31421
56741
2986039

Uw IP: 34.229.194.198
17-02-2019 21:49

Ex-topmannen in de wijn

Uitgebraakte en de laan uitgestuurde topmannen uit het bedrijfsleven zie je nogal eens terug in hun eigen wijngaard. Een uitwijk die kennelijk ontspannend werkt en soms ook nog aardig wat oplevert. De gewezen arroganticus Rijkman Groenink, ooit baas van ABN Amro, is er in Italië ook mee begonnen. De eerste oogst was teleurstellend. Laura van Baars schreef erover in dagblad Trouw:

 

‘Toplieden van grote bedrijven die in crisistijden hun baan kwijtraakten gooiden het roer om en, zo bleek, niet zelden in de richting van de wijnbouw. Rijkman Groenink, de gewezen topman van ABN Amro, verbouwt(!) wijn in Italië. De eerste oogst mislukte en winst maakt zijn boerderij nog niet, maar genieten doet Groenink volop, daar zo op de grens van Toscane en Umbrië.

 

Joost van der Does de Willebois, die vertrok als financieel directeur bij Euronext, pakt het grootser aan. Zijn wijnbedrijf in de Loire heeft Jumbo en Gall & Gall als klant, en onder de in het Frans makkelijker uit te spreken naam J. Villebois reist hij de hele wereld over om zijn wijnen aan de man te brengen. Hij voelt zich er tien jaar jonger op geworden.


Met liefde gemaakt

Hoe smaakt die wijn van heren die in de jaren dat het niet op kon van zakenlunch naar closing dinner rolden? Zoals gezegd, Groeninks rode wijnen van sangiovese en montepulciano zijn nog niet te proeven. Van de eerste sauvignon blanc-wijnen van Van der Does kon je hooguit zeggen dat ze ‘met liefde waren gemaakt’, geeft hij zelf toe. Maar sinds 2010 is J. Villebois uitgegroeid tot een mooi wijnmerk van witte en rode Touraines, Sancerres en Pouilly-Fumés.

 

De prijzen variëren van 9 tot zo’n 35 euro. De chique appellations Sancerre en Pouilly-Fumé zijn natuurlijk de duurste. Maar de Sauvignon Blanc Val de Loire uit 2016 is voor een relatief klein bedrag ook een goede, opvallende en frisse witte wijn, met een volle smaak van citrus en mineralen. De afdronk is wat bitter, en lokt zo snel de volgende slok uit. Het geheim van mijnheer Villebois? Leer Frans en doe niet zo romantisch over je wijnboerderij. Hij spreekt liever over een ‘wijnbedrijf’. Zoals het een zakenman betaamt’.