Glas wijn tegen dementie

Wijnhaters kennen als spreuk: ‘Je bent dement als je vóór alcohol bent’. Maar er zijn onderzoekers die als resultaat van een studie melden dat matig wijngebruik je juist van dementie afhoudt. En daarbij gaat het om de groep die maximaal 2 glazen wijn per dag gebruikt. In een studie gepubliceerd in het British Medical Journal wordt dat geconcludeerd. Die laat zien dat het risico op dementie toeneemt voor mensen als ze overmatig alcohol consumeren – meer dan 14 eenheden per week – óf als ze zich er helemaal van onthouden. Wetenschappers volgden 9.087 Britse ambtenaren tussen 35 en 55 jaar oud, die zich hadden aangemeld voor de Whitehall II-studie, een lange-termijn-onderzoek naar hoe werk, stress en levensstijl van invloed zijn op de gezondheid van een persoon. Een van de ziekten waarin ze geïnteresseerd waren, was dementie.

 

Aan het einde van de studie waren er, na een gemiddelde follow-upperiode van 23 jaar, 397 gevallen van dementie. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 76. De kans op dementie was het hoogst voor degenen die geen druppel alcohol dronken in vergelijking met mensen die ongeveer 1-14 eenheden drank per week consumeerden. Maar voor de ambtenaren die meer alcohol dronken, steeg de kans op dementie weer met 17 procent ten opzichte van het gemiddelde.

 

Gezonder
Uit de studie blijkt verder dat wijn beter tegen dementie werkt dan andere dranken. Mensen die geregeld ontkurken waren geestelijk gezonder dan degenen die kroonkurken of beugels lieten ploppen. Waarom dat is, komt niet helemaal uit de studie naar voren, maar de onderzoekers denken dat wijn de kans op een klein infarct verkleint, waardoor dementie ook minder snel toeslaat.

 

De onderzoekers onderstrepen in hun rapport dat ze mensen niet willen aanzetten tot de consumptie van alcohol. Inname daarvan kent ook vele nadelen, zeker omdat matig gebruik voor sommige mensen nogal moeilijk is.