We hebben 47 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2985877
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1452
1672
12629
330956
31259
56741
2985877

Uw IP: 34.229.194.198
17-02-2019 20:34

Opgeklopte wijn-conclusies

Vorig jaar is ook al vastgesteld dat hoger opgeleiden vaker een glas wijn drinken dan lager opgeleiden. Zo bijzonder is dat niet, want wijn is duurder dan bier, dat verhoudingsgewijs weer meer in kringen van lager opgeleiden wordt ingenomen. En kinderen van hoger opgeleiden worden ook in die sfeer opgevoed. Ze drinken dus ook meer wijn dan hun generatiegenoten uit andere kringen. Eerder dan het Sociaal Cultureel Planbureau en de Nijmeegse universiteit kwam de website De Kennis Van Nu met onderzoekresultaten waarbij ook het Centraal Bureau voor de Statistiek betrokken was. Daar rolden in januari  vorig jaar heel andere percentages uit dan de Radboud Universiteit dezer dagen heeft gepresenteerd. Heeft te maken met ‘inrichting’ van het onderzoek, de strekking van de vragen en de aard van de antwoorden daarop, zeggen experts. We geven een deel van dat artikel weer:

 

“Hoog- of laaggeschoold, wie drinkt het meest?

Misschien is het omdat ze denken toch wel genoeg hersencellen te verkwanselen te hebben. Of omdat ze nu eenmaal ook vaak meer verdienen en dus sneller een dure fles van het een of ander aanschaffen. Of ligt de oorzaak misschien in hun studententijd, waarin ze een slechte gewoonte hebben ontwikkeld, waar later simpelweg moeilijk vanaf is te komen? Hoe het ook zij, uit verschillende onderzoeken blijkt dat hoogopgeleiden een stuk vaker en meer alcohol drinken dan lager geschoolden. Dit zijn de cijfers:

Van de mensen met alleen lagere school geeft 70% aan alcohol te gebruiken en van mensen met een hbo- of universitaire opleiding is dit 89,4%. Middelbaar opgeleiden (83 %) zitten daar tussenin. Van de laagopgeleiden heeft 12,8% nog nooit alcohol gedronken, bij de hoogopgeleiden is dit 4,1%.

De bollebozen zijn bovendien ook vaker zware drinkers*, 12% van de hooggeschoolden tegen 7,8% van de laaggeschoolden.  En ze zijn vaker overmatig drinker** 10,5%  tegen 8 % van de  personen met een laag opleidingsniveau. Van de middelbaar opgeleiden dronk 10% in 2015 wel eens overmatig.

Opvallend is dat het op de middelbare school nog precies andersom is.

* Volgens het CBS zijn “zware drinkers” mannen die minstens één keer per week 6 of meer glazen alcohol op een dag drinken, of vrouwen die minimaal 4 glazen op een dag drinken één keer per week (CBS, 2012).

** Ook “overmatig drinken” is risicovol. Overmatig drinken wordt gedefinieerd als meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. Een drinker kan aan beide definities, zwaar drinken en overmatig drinken, tegelijk voldoen.

Mannen dronken in 2015 gemiddeld meer glazen (1,7) per dag dan vrouwen (1,0)

Het recente onderzoek liet zien dat hoger opgeleiden niet verontrustend vaker een wijntje drinken dan eens per week. Het woord misbruik kwam nergens in het onderzoek voor. Toch hebben enkele duiders en koppenmakers in al of niet gedrukte media de onderzoekresultaten opgeklopt en de categorie hoger opgeleiden weggezet als wijninnemers die aan de top van de Europese ‘zuipers’-lijst staan. Vooral  die  bekeerde vrouw die de website Ontwijnen bestiert, verviel weer in de gebruikelijke klaagzang over de onmatigheid van de rijke klasse.

Kortom: het nepnieuws en de overdreven reacties daarop komen van media die zich over dezelfde misleiding beklagen als waaraan ze zichzelf schuldig maken. Aardig onderwerp voor praatprogramma’s, mits kritisch genoeg om de toenemende foute journalistiek in polderland eens door te lichten.