We hebben 65 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2985895
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1470
1672
12647
330956
31277
56741
2985895

Uw IP: 34.229.194.198
17-02-2019 20:40

Goede zomer voor Nederwijn

Nederlandse wijnboeren verwachten een perfect wijnjaar, als herfstschimmels de oogst niet bedreigen. Ze zijn blij met het warme en droge weer van de laatste weken. Het is afwachten wat zich in de late zomer en herfst voor omstandigheden voordoen. Want dan ontstaat grotendeels de wijnsmaak, weet wijnboer Alfred Visser, die een wijngaard exploiteert op het terrein van Zonnestraal in Hilversum. Hij vindt het weer van de laatste weken voor Nederlandse begrippen ‘ongelooflijk’.

 

 

Bepalend

De hoeveelheid zon heeft volgens Visser een goed effect op zijn druiven. Hij haalt blad weg zodat de druiven zon krijgen. “Niet alles, want dan zouden de druiven kunnen verbranden". En nu maar afwachten wat er de laatste 6 tot 8 weken voor de oogst gebeurt. Want die zijn bepalend voor de kwaliteit van de wijn, is de ervaring van Visser. Door het zonnige en droge weer groeien de druiven harder dan vorig jaar. Maar omvang is niet alles wanneer je van een druif wijn wil maken, zegt Dik Beker. Hij is bestuurslid van De Vereniging Nederlandse Wijnproducenten. "Een kleine bes is zelfs beter, want die heeft relatief een groter schiloppervlak en dat is waar de smaak vandaan komt." Toch wordt ook hij "helemaal blij" van het weer, al is hij voorzichtig. "Wij zijn smaakproducenten, geen bulkproducenten van alcoholhoudend water. Het weer vanaf half augustus tot aan de oogst is bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Hoe dat weer moet zijn? "Zonnig met koude nachten. Dat zou ideaal zijn", zegt Beker.

 

Bescheiden

Wijn maken gaat in Nederland steeds beter, en het gebeurt ook steeds meer. "Wij krijgen ervaring in het maken van wijn", zegt Beker. "Maar in vergelijking met het buitenland stellen we nog steeds niet zoveel voor." Toch is er aardig wat groei, ook in de kwaliteit, zegt hij. Nieuwkomers in de wijnbouw moeten het vak dus nog leren en dat kost tijd. Bij jonge druiven is de kwaliteit bovendien in het begin soms nog wat minder. Toch maken Nederlandse wijnboeren samen het product beter. "Je moet bescheiden blijven, maar de kwaliteit van de wijn is wel dusdanig dat we op vele keuringen in het buitenland goed scoren."