Wat Spaanse wijn kost

 

Nelleke Maris en Dick Speelpenning van Granada-wijnen, van wie wij eerder Spaanse wijnen hebben besproken, hebben globaal berekend hoe de prijs van een Spaanse wijn tot stand komt. Collega Han Sjakes heeft dat aspect van het importeur-schap op zijn website WINO laten uitlichten. Hier de cijfers van de importeurs. Een fles Spaanse wijn onder de 6 euro kan eigenlijk niet. Is die goedkoper, dan trekt iemand in de verkoop- of distributieketen aan het kortste eind.

 

Een (beperkt) deel van de prijs van een fles wijn zit ‘m in de wijngaard. Letterlijk genomen de hectares die nodig zijn voor de wijngaarden (een hectare in de Champagnestreek kost wel een miljoen euro. In Spanje is dat gelukkig een heel stuk minder), maar ook machines en materialen.

 

De belangrijkste component is natuurlijk het arbeidsloon van de arbeiders die snoeien, ploegen, controleren, spuiten van kopersulfaat en andere bestrijdingsmiddelen. Vaak zijn ze in vaste dienst, alleen voor de oogst worden hulptroepen ingeschakeld. Vandaar dat wijn van wijngaarden die alleen geschikt zijn voor handmatige pluk (zoals vrijwel al onze wijngaarden) duurder is. Ook wijngaarden die bestaan uit vele her en der gelegen puzzelstukjes vragen meer werk.

 

Dan speelt de dichtheid van de beplanting nog een belangrijke rol. Oftewel: hoeveel druiven kun je of mag je van een hectare halen? Er zijn ook wijnboeren die (een deel van hun) druiven kopen in plaats van zelf verbouwen. In onze streken kost een kilo druiven, dat ongeveer 1 fles wijn oplevert, vaak al gauw minimaal € 0,50.

 

Wijnmakerij

 

Als de druiven zijn geplukt, begint het werk in de bodega. Hier staat zelfs bij een relatief kleine bodega al gauw voor miljoenen aan gebouwen inclusief pers, rvs-tanks, pompen, filter- en bottelmachines en andere apparatuur. In de wijnmakerij wordt het vinificatieproces begeleid door een (hoogopgeleide en dus tamelijk dure) wijnmaker. Die krijgt steun van enkele medewerkers die de wijn oversteken, tanks en vaten schoonmaken, bottelen, inpakken en pallets verzendklaar maken etc. Kortom: veel werk en dus aanzienlijke personeelskosten.

 

Maar dan ben je er nog lang niet. Wijn die op het houten vat wordt opgevoed, is aanzienlijk duurder. Reken maar uit: een kwalitatief goed vat van Frans eikenhout kost al gauw zo’n 750 euro. Dat gaat meestal zo’n 5 jaar mee en bevat 225 liter wijn. Dat betekent alleen al het aanzienlijke bedrag van 66 cent per fles voor wijn van het vat. En alle robles, crianza’s en reserva’s krijgen een opvoeding op hout. Amerikaans eiken is een stuk goedkoper, maar toch.

 

Als het zover is dat de wijn gebotteld wordt, komen er nog wat niet te veronachtzamen kosten om de hoek kijken: de fles, het etiket, type kurk, de capsule en de doos. Het maakt in prijs nogal uit of je kiest voor kurken van een paar cent of een euro, slappe of stevige dozen, wel of niet bedrukt, met of zonder interieur, dunne of dikkere flessen. Het gaat hier al gauw om vele dubbeltjes per fles.

 

Importkosten

 

Koop je, zoals Granada Wijnen, wijn in dan krijg je ten eerste  te maken met wat de wijnboer ervoor berekent. In die prijs  speelt deels ook imago en niet te vergeten schaarste mee. Lagere opbrengsten dus hogere prijzen. Natuurlijk proberen wij zo gunstig mogelijk in te kopen. Maar we gunnen onze kleine wijnboeren tegelijkertijd ook een redelijk bestaan. Wie nog mocht denken dat een wijnmaker even snel geld verdient, komt echt bedrogen uit. Temeer als je je realiseert welke risico’s deze wijnbedrijven lopen waar het gaat om weersomstandigheden die grote delen van de oogst kunnen laten mislukken of de oogst kunnen beperken.

 

Belangrijk onderdeel van de kostprijs van wijn zijn de logistieke kosten. Afhankelijk van de locatie, de afstand en de hoeveelheid kost het transport vanuit Zuid-Spanje al snel zo’n 60-70 cent per fles. Tel daar in Nederland ook nog eens bijna € 0,80 accijns bij per fles van 0,75 liter. En dan heeft een importeur natuurlijk ook kosten voor regelmatig bezoek aan wijnboeren, voorraad, opslag, pr & promotie door onder andere deelname aan beurzen, het versturen van proefflessen, bezoeken aan (potentiële) klanten, verzendingen naar klanten etc. Voor al dit werk is natuurlijk ook een (bescheiden) marge nodig.

 

Verkoopkosten

 

De laatste stap in de keten is de verkoop aan de consument door winkel of restaurant. Ook die hebben natuurlijk marge nodig voor hun pand (of webshop), personeel, voorraad, logistieke kosten en promotie. En van alle verkopen moet ook nog eens 21% btw worden afgedragen. Een betere wijn van 15 euro is daarom eigenlijk nog niet eens zo gek duur, want alleen aan btw en accijns gaat er al ruim € 3,25 naar de Nederlandse staatskas.

 

 

Als je al deze kosten op een rijtje zet, is het dus eigenlijk onmogelijk een goede fles wijn onder de pakweg € 6,00 te kunnen kopen. Bij goedkopere wijnen trekt er altijd iemand aan het kortste eind… En dan zijn Spaanse wijnen relatief nog goedkoop ten opzichte van de Franse en Italiaanse. Er zijn dus veel vaste kosten die geheel los staan van de inhoud van de fles. Als je daarom een paar euro meer besteedt aan een fles wijn, krijg je meestal véél meer wijn voor je geld”.