We hebben 100 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3170794
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1174
1665
2839
524876
38967
56038
3170794

Uw IP: 54.157.61.68
21-05-2019 14:41

Ziekteverzuim bij drinkers

Hoe zit het eigenlijk met ziekteverzuim bij drinkers? Dat heeft het Finnish Institute of Occupational Health onderzocht. Conclusie: bij niet drinkers is ziekteverzuim niet groter dan  bij zware innemers. Het verzuim is percentagegewijs het laagst bij geregelde drinkers. Dat stelden de onderzoekers vast nadat ze van 47.520 mensen het drankgebruik met het verzuim hadden vergeleken. Daarbij werden Britten, Finnen en Fransen betrokken.


Geheelonthouders waren 50 % vaker afwezig op werk vanwege klachten op mentaal gebied. Maar zij gingen ook vaker met ziekteverlof vanwege onder meer problemen met spijsvertering of luchtwegen.

 

Laagste risico

 

Het minste risico op verzuim liepen mannelijke werknemers die wekelijks 1 tot 34 eenheden alcohol dronken (ongeveer 17 glazen wijn) en vrouwelijke werknemers die 1 tot 17 eenheden (ongeveer 8,5 glazen wijn) nuttigden. Het advies van het Nederlandse Voedingscentrum is of geen enkel of maximaal één glas alcohol per dag te drinken.

 

Betekent dit dat geregelde drinkers gezonder zijn dan niet-drinkers? Niet per se. Het onderzoek houdt geen rekening met de verhoogde risico dat drinkers hebben op een vroegtijdige dood of het oplopen van ziektes zoals kanker. Het zou ook nog kunnen dat sommige niet-drinkers geen alcohol nuttigen omdat zij al last hebben van een kwaal die hen daarvan weerhoudt.

 

,,Sommige ziektes of de behandeling daarvan verhinderen het drinken van alcohol. Dit kan het grotere risico op verzuim onder geheelonthouders verklaren’’, zegt onderzoeker Jenni Ervasti tegen medisch vakblad Addiction. Daartegenover zouden zware drinkers zichzelf juist uitselecteren voor het onderzoek: ze verdwijnen immers van de arbeidsmarkt als zij vroeger met pensioen gaan of werkloos worden, waardoor het effect op het ziekteverlof niet meegenomen wordt.

 

 

Cultuurverschillen

 

Toch zijn de resultaten van de studie relevant, aldus onderzoeker James Nicholls, met name omdat dezelfde trend zichtbaar was in drie verschillende landen met drie verschillende drankculturen. “De studie zegt niet dat geheelonthouding zorgt voor een slechte gezondheid, maar dat – om redenen die nu nog onduidelijk zijn – geheelonthouders ook vaker niet gezond zijn”, zegt hij in de Britse krant The Independent. “De uitkomsten bewijzen niet dat alcohol goed voor je is, maar suggereren wel dat matig drinken waarschijnlijk niet leidt tot een hoger verzuim door ziekte”.