We hebben 72 gasten en geen leden online

Wijnvrouwen van het Jaar

Al een tijdje proberen websites en pr-bureaus naam te maken met de ‘wijnvrouw van het jaar’. Het actueelst is het initiatief van website Wijntheater, die dit jaar Birthe van Meegeren als eerste kandidate voor de titel 2019 heeft genomineerd. Achter het idee zit vinologe Barbara Verbeek die op de website haar kritiek op allerlei vertoningen in de polderlandse wijnwereld nogal eens de vrije loop laat. Het polderwijnvolk kan per kwartaal een wijnvrouw voor de titel kiezen. Vaste criteria daarvoor zijn er niet. Iedereen maakt z’n eigen afweging. En uit die vier kwartaaldames wordt dan de jaarwinnares gekozen. Eerder hebben andere wijnwebsites, zoals bijvoorbeeld Perswijn, Wijnvrouwen van het Jaar gebaard. Zoals wijnimportrice Cathy Moerdijk en manager Klazien Vermeer van de Wijnacademie.


Dus er zijn genomineerden met dezelfde titel maar met een verschillende status, al naar gelang het prestige van de uitroepers. Ooit heeft vinoloog Jaap Burger geprobeerd een website Wijnvrouwen leven in te blazen. In 2014 verscheen daar nog een ‘persbericht’ over. Maar daarna bleef het stil. Op z’n website Euvitis is alleen dat oude bericht nog terug te vinden.


Waarom er specifiek wijnvrouwen worden onderscheiden en we geen Wijnmannen van het Jaar kennen, komt kennelijk voort uit de behoefte aan ‘apartheid’ die vrouwen in de wijnwereld steeds nadrukkelijker voor zich opeisen. Dat blijkt uit allerlei wijnvrouwenclubs in eigen land en vooral daarbuiten. Wijnwijs heeft dat verschijnsel al eerder gesignaleerd. De vraag is of die ‘apartheid’ iets anders toevoegt aan de ontwikkelingen in de wijnbranche dan het beeld van een ontsnapping aan vermeende wijnmannen-dominatie. Gegoten in het soort geldingsdrang van waaruit op zichzelf goede bedoelingen meer dan eens een arrogant karakter lijken te krijgen.