We hebben 70 gasten en geen leden online

Wat de gek ervoor geeft

Lotte Wolf ‘wine director’ van het Amsterdamse restaurant Bridges laat weten dat ze Romanée Conti op de kaart heeft staan voor 23.900 euro per fles. Wat de inkoopprijs is, hoe de kaartprijs in elkaar zit en van welke jaargang de wijn is, vertelt ze er in haar Misset-column niet bij. Wel zegt ze er dit over:

 

“Het is een magische wijn van een ‘monopole’ in de Bourgogne, 10 procent pinot noir. De biodynamische winery zelf is een cult-domein. Het trekt vooral Amerikanen en Chinezen. Bij de wijngaard staat zelfs een Engels verhaaltje over een vloek die je krijgt als je de druiven opeet. Dat moet ook, want anders ben je alle druiven kwijt met die aantallen toeristen.

 

Zelf heb ik ooit een slokje mogen voorproeven van DRC, én ja, echt waanzinnig. De smaak is geweldig, net als alle wijnen van DRC. Maar of ik het dit geld waard vind? Het is voor mij hetzelfde als een Louis Vuitton-tas: die kost ook duizenden euro’s en roept dezelfde vraag op. Is het de prijs waard? ĺk zou als wijngek toch liever een fles DRC kopen als ik het geld had. De vraag maakt de wijn natuurlijk duur. In China worden er echt absurde bedragen voor betaald. De gemiddelde prijs op Wine-Searcher is €14.915”.

 

Lotte wil maar zeggen: schaarste afgezet tegen de vraag, bepaalt uiteindelijk de prijs. En misschien raakt ze zo’n fles in haar restaurant wel kwijt aan een gek die het er voor geeft.