We hebben 29 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2859732
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
354
1855
9251
207271
26699
59282
2859732

Uw IP: 54.159.51.118
14-12-2018 05:51

Katan weet het weer

Hoe komen voedingsonderzoekers weer in de race voor de Nobelprijs? Dat vraagt emiritus-professor Martijn Katan zich af, nu dat onderzoek daarvoor naar zijn mening al een tijd benedenmaats mag worden genoemd. Zijn hoop is gevestigd op een methode die 'Mendeliaanse Randomisatie' heet. Die maakt gebruik van DNA. En daarmee kun je ook bewijzen dat twee glazen rode wijn per dag helemaal geen gunstige uitwerking hebben op het menselijk hart. In een column in de NRC zei Katan onlangs: “Ik heb die methode als eerste beschreven en ben dus partijdig. Ik ben echter niet de enige voorstander ervan; het aantal Mendeliaanse Randomisatie-studies verdubbelt wereldwijd elke twee jaar”.


Toeval

“Alcohol is één voorbeeld uit tientallen van hoe die methode werkt. Er bestaan diverse varianten van het gen dat de afbraak van alcohol in het lichaam regelt. Wie de ene variant heeft wordt beroerd van alcohol en drinkt daarom weinig of niet, wie de andere variant heeft drinkt wel. Die gen-varianten worden bij de zaad- en eicelvorming net als alle genen willekeurig toebedeeld aan de toekomstige baby; het is toeval welke variant het kind krijgt. Daardoor zijn in de bevolking de genetische drinkers gemiddeld hetzelfde als de niet-drinkers, de drinkers hebben – op het alcohol-gen na – hetzelfde DNA, zijn even sportief als de niet-drinkers, tellen evenveel rokers, hebben gemiddeld eenzelfde IQ en opleiding en dezelfde eetgewoonten. Wereldwijd is van miljoenen mensen DNA beschikbaar plus gegevens over hun gezondheid en eventuele doodsoorzaken. Daarmee kun je twee grote groepen maken die in alle opzichten gemiddeld hetzelfde zijn, alleen drinkt de ene wel en de andere niet. Recent is daarmee aangetoond dat als alle andere factoren hetzelfde zijn, matige drinkers even veel hartinfarcten krijgen als geheelonthouders. De gunstige werking van twee glazen rode wijn per dag op het hart was dus een vergissing.
De Mendeliaanse Randomisatie vertegenwoordigt het front van het DNA-onderzoek. Hij opereert puur in termen van stoffen: DNA, enzymen, receptoren en de effecten daarop van stoffen uit voedsel, zoals alcohol. Voedingswetenschappers die op deze trein springen keren terug in de boezem van de moderne wetenschap. Zo komt er misschien toch nog een Nobelprijs voor voedingsonderzoek”.

 

Als we deze hooggeleerde toch niet hadden... Dan zouden er totaal verkeerde conclusies worden getrokken door ondermaatse onderzoekers die drinkgedrag bestuderen en de omstandigheden waaronder wordt gedronken mèt hun gevolgen buiten beschouwing laten. Goed dat er iemand is die de wetenschappelijke verloedering (betaalde conclusies naar wens, onvoldragen aanpak) een halt probeert toe te roepen.