We hebben 114 gasten en geen leden online

Rank komt met ‘wijn in vat’

Albert en Jantine Voortwis van wijnimport Rank uit Baambrugge zeggen met iets nieuws  te komen: ‘Rank wijn in vat’. Kwaliteitswijn die bij de boer in kunststof vaten gaat en in het restaurant uit de tap komt.

De importeur werkt met natuurlijke gemaakte wijnen, met zo min mogelijk toevoegingen en alleen van Europese bodem. De wijn wordt in PET-vaten vervoerd en opgeslagen. Zo blijft de wijn op zijn best, verzekert de importeur.

 

Wijn in glazen flessen is vatbaar voor licht, lucht en temperatuurwisselingen, de vijanden van consistente smaak.  Wijn in vat garandeert een constante en optimale smaak en kwaliteit, zijn de verkoopargumenten.

 

Met perslucht

Voortwis gebruikt lichtgewicht, dubbelwandige vaten van polyethyleentereftalaat (PET). Dit Nederlandse ontwerp met de naam KeyKeg kan op elke tapinstallatie worden aangesloten. Voor het tappen is niet per se stikstof nodig, er kan zelfs met perslucht getapt worden. Het vat wordt vol lucht gepompt en de gelamineerde aluminium binnenzak die erin zit wordt leeg gedrukt (het bag-in-ball-principe). De wijn komt daardoor niet in aanraking met het tapgas of met zuurstof.

 

 Voor de horeca is wijn goedkoper dan wijn op fles. Flessen, etiketten en kurken zijn overbodig . Met hetzelfde budget kan een sommelier of eigenaar daardoor betere wijn inkopen.

 

In het restaurant of café bespaart wijn in vat tijd, ruimte én afval. Eén vat van 20 liter vervangt 26 wijnflessen en horecapersoneel hoeft geen kurken te trekken, dozen te scheuren of glas naar de glasbak brengen, houdt en rekent de importeur de horeca voor.

 

Restaurants als Buitenplaats Plantage, Mr. & Mrs. Watson en Aloha Rotterdam schenken met het oog op duurzaamheid al wijn in vat. Dit jaar hebben ook de eerste sterrenrestaurants De Kromme Dissel en Hotel Landgoed Het Roode Koper daarvoor gekozen.