We hebben 156 gasten en geen leden online

Topwijn voor rijke Belgen

Er is nu een topwijn voor rijke Belgen. Hij heet La Falize en kost ongeveer 50 euro per fles. Frédéric de Mévius en Olivier de Spoelberch, rijkste Belgen en aandeelhouders van de grootste biergroep ter wereld AB Inbev, legden in stilte een wijngaard aan in de buurt van Namen. Om de wijn te maken, riepen ze de hulp in van de beste wijnmaker van België, Peter Colemont.


Hij is nog maar net op de markt en behoort meteen tot de top van de wijnen in ons land: La Falize, de wijn van Frédéric de Mévius en Olivier de Spoelberch, mede-eigenaars van de biergigant AB Inbev. Met de discretie die hen kenmerkt, startten ze een wijnproject in Rhisnes, een klein dorpje ten noordwesten van Namen. En ze deden een beroep op de Limburgse wijnbouwer Peter Colemont (56) om hen daarin te begeleiden. Dat was geen toeval, want Colemont wordt al een tijd geroemd als beste wijnmaker van ons land met zijn wijn Clos d'Opleeuw.

 

"Ik werd plots gebeld door Frédéric de Mévius zelf", vertelt hij, "Hij is de drijvende kracht achter het project maar ik kende hem niet, ik dacht aan de zoveelste Belg die met een wijngaard wil beginnen en mijn advies wil, zoals mij al vaak overkomen is. Maar hij drong aan en kwam zijn project bij mij thuis voorstellen. Al snel begreep ik dat de middelen voorhanden waren om een topwijn te maken. Bovendien is hij een aangename en bescheiden man, zonder de kapsones die je wel eens met rijke mensen associeert."

 

Château de La Falize, eigendom van de Mévius, is slechts te bereiken via onverharde wegen. "Accès soumis à autorisation", staat er op enkele plakkaten. De historische kasteelhoeve, met een geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw, oogt indrukwekkend. De wijnstokken zijn aangeplant op 4 verschillende percelen. Ze hebben dezelfde ondergrond, kalk en leem, en beslaan 3 hectare. Er zijn uitbreidingsmogelijkheden tot 10 hectare. De stokken zijn geplant in 2012 en 2015. De jaargang La Falize 2016 wordt deze maand gebotteld. Het is een eendruivige wijn: chardonnay, gekozen omdat die het in het koele klimaat goed doet.


(Bron: Wijnkanaal.be)