We hebben 154 gasten en geen leden online

Kleiner glas ‘redt levens’

Wijnwijs heeft eerder bericht over een Brits onderzoek naar alcoholgebruik dat aantoont: hoe groter het glas, hoe meer er wordt gedronken. Of het omgekeerde ook waar is, hebben Britse wetenschappers nu ook onderzocht. Conclusie: kleinere wijn- en bierglazen kunnen mensenlevens redden. Jaarlijks zelfs 1400. Bovendien, aldus de onderzoekers, kunnen per jaar 73.000 ziekenhuisopnames worden voorkomen.


Overmatige drinken is een bekend Brits probleem. Enkele onderzoekers van de universiteiten van Liverpool en Sheffield willen dat helpen bestrijden door de horeca met kleinere glazen te laten werken. Het effect daarvan op alcohol gebruik was nog niet eerder onderzocht. De onderzoekers, onder leiding van Inge Kersbergen van de universiteit van Liverpool, verrichtten om die uitwerking te testen twee studies.

 

In de eerste studie kregen consumenten alcohol aangeboden in standaardglazen en in een kwart kleinere bier- en wijnglazen terwijl ze een uur lang naar een televisieprogramma keken in een laboratorium dat voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een woonkamer.

 

In de tweede studie werden mensen uitgenodigd op een drie uur durende quizavond in vier verschillende bars. Daar werden hen, afhankelijk van de testgroep waarin ze zaten, standaardglazen of opnieuw kleinere glaasjes bier en wijn aangeboden.

 


In beide studies mochten de participanten zoveel wijn of bier bestellen als ze wilden. Dat wil zeggen dat de proefpersonen die in een bar zaten met de kleinere glazen gewoon meer hadden kunnen bestellen om aan dezelfde hoeveelheid wijn of bier te geraken. Maar dat deden ze niet.

 

Tijdens de eerste studie (een uur televisie kijken) bleken kleinere glazen 20,7 tot 22,3 % minder consumptie op te leveren. In de tweede studie (drie uur quizzen in een bar) was dat 32,4 tot 39,6 %.
Mensenlevens gered

De onderzoekers hebben deze resultaten afgetoetst aan het Sheffield Alcohol Policy Model, een model om de gevolgen van alcoholverbruik te kunnen meten. Dat leidde tot de conclusie dat het aanpassen van standaardglazen in cafés en restaurants in Groot-Brittannië jaarlijks tot 1.400 mensenlevens kan redden en 73.000 minder mensen in het ziekenhuis laat belanden.

(Bron: IPS)