We hebben 90 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2851106
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
625
1779
625
207271
18073
59282
2851106

Uw IP: 54.163.42.154
10-12-2018 04:46

De duurzame wijnman

Wijnman Derrick Neleman heeft zich opgeworpen als duurzaamheids-ideoloog. Hij heeft in een ‘persbericht’ aangekondigd dat hij ‘het eerste Europese wijnbedrijf’ is dat begint met het programma Kurkretour. Niet om eraan te verdienen maar omdat het zonde is een waardevolle grondstof weg te gooien. Hij wil zoveel mogelijk kurken (laten) inzamelen om er granulaat van te maken, dat dan kan worden hergebruikt .Winkeliers die als verzamelpunt willen fungeren kunnen zich bij Derrick melden. Hij denkt dat er zo een netwerk kan ontstaan dat een bijdrage kan leveren aan een “duurzame en circulaire economie.”

 

De Nederlandse rijksoverheid heeft de ambitie om de economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Kurk kan hierbij als uitstekend voorbeeld dienen. De ingezamelde kurken worden op een sociale werkplaats vermalen tot granulaat. Kurkgranulaat is een grondstof met vele toepassingen en wordt onder andere gebruikt als isolatiemateriaal in de ruimtevaart en voor ecologische bouw. Ook dient de grondstof bijvoorbeeld als grondbedekker voor de ecologische tuinbouw en kunstgrasvelden. Het kan in alle denkbare vormen geperst worden. Van het granulaat kunnen geen nieuwe kurken worden gemaakt. Het schoonmaakproces is daarvoor te kostbaar en te milieubelastend.

Consumenten kunnen in Nederland gebruikte kurken inleveren in speciaal ontworpen displays in verschillende winkels, waaronder alle 20 Odin winkels, De Groene Winkel in Zeist, Gimsel Rotterdam, GoodyFood in Hilversum, en bij de Neleman wijnwinkel in Zutphen. Bij een aantal steekproeven werd het initiatief enthousiast ontvangen en werd er meteen al kurk ingeleverd.

 

Kurkeikenbos

Er is volgens Neleman nog een andere reden om het programma te starten. Weliswaar groeit de kurkproductie nog steeds gestaag, maar er is wel flinke concurrentie bijgekomen van de aluminium schroefdop. Om de kurkeikwouden in stand te houden, blijft vraag naar met natuurkurk afgesloten wijnflessen hard nodig. “De aluminiumindustrie is zeer vervuilend vanwege de energie die nodig is, maar mensen kijken alleen naar het gebruiksgemak. Met dit initiatief hopen we aandacht te genereren voor het edele product kurk. Dat is in het belang van de kurkeikbossen in Zuidoost-Europa, de boeren daar, het klimaat en de biodiversiteit.”
Een kurkboom levert pas na circa 40 jaar de hoge kwaliteit schors die nodig is voor wijnkurken. Elke negen jaar is de schors rijp om te worden geoogst. Kurkbomen die ongemoeid worden gelaten, hebben een levensloop van 80 jaar. Bomen waarvan de schors regelmatig wordt geoogst leven ongeveer 200 jaar. Jaarlijks worden er zo’n 12 miljard natuurkurken geproduceerd.

Neleman heeft al eerder enkele duurzaamheids-maatregelen binnen zijn wijnbedrijf genomen, met de bedoeling zo min mogelijk energie te verspillen.


(Websites: www.kurkretour.nl & www.neleman.org)