Geoxideerde ‘wijnkennis’

"Vega en Wijn" wil zichzelf nogal eens promoten door oude berichten op te rakelen. Dat deed Maarten Meuleman met een bericht van 29 oktober vorig jaar dat ons wilde 'leren' hoe je een bedorven wijn herkent. De tekst die hij daarvoor gebruikt is dermate droevig dat we ons afvragen hoe deze website aan bezoekers komt. Kennelijk zijn er dat niet genoeg. Anders zou Maarten niet met oud spul aan boord komen. We laten zijn tekst hier volgen:

 

“OM een wijn  te kunnen beoordelen OF deze nog goed is OM te drinken moet je op een aantal DINGEN letten: kleur, geur en smaak.

 

Kleur

Wijnen worden slecht als ZE (in plaats van de fles !) te lang geopend zijn. De meeste wijnen verliezen hun glans na een paar dagen. Het is dus verstandig om open flessen goed op te slaan. Het eerste waar je naar kijkt is de kleur en conditie van de wijn. Heb je een fles WAAR EEN FILM TE ZIEN IS , dan is dat een indicatie dat er microbiële activiteit in de fles voorkomt. De wijn zal dan beginnen te bruinenEN VAN KLEUR VERANDEREN. Je kunt HET vergelijken met een appel ALS DEZE te lang blootgesteld is aan zuurstof. Hoe bruiner de wijn hoe meer meer last de wijn heeft gehad van oxidatiestress.

 

Geur

Een wijn die te langIS GEOPEND (in plaats van de fles!)  heeft een ZUREN en scherpe geur. HET zal zure geneeskrachtige aroma’s hebben die vergelijkbaar zijn met nagellakremover, azijn of verfverdunner. Deze aroma’s ontstaan door chemische reacties van de wijn doordat deze wordt blootgesteld aan warmte en zuurstof. HIERDOOR groeien bacteriën die azijnzuur en acetaldehyde produceren.

 

Smaak

Een wijn die slecht is geworden heeft een scherpe zure smaak die vergelijkbaar is met azijn. HET zal ook vaak gekarameliseerde appelmoesachtige smaken hebben.

 

Oefen met slechte wijn

Als je weet dat een wijn TE VER is, proef deze dan voordat je hem door de gootsteen spoelt. Let op de zure smaken en de vreemde nootachtige aroma’s. Hoe vaker je proeftEN BETER EN SNELLER je een slecht fles wijn herkent. Je wordt er niet ziek van dus wat let je om je kennis van wijn ook op deze manier te vergroten”.

 

Links laten liggen dus, deze ‘wijnkenner’ die blijkbaar aan zelfoverschatting lijdt.