We hebben 216 gasten en geen leden online

‘Primeur’ in wijnonderwijs

 

 

 

Wijnacademie komt met SommelierOorkonde

 

Eind april start de Wijnacademie met een nieuwe training voor aankomende sommeliers. De academie noemt het zelf een ‘primeur binnen het Nederlandse wijnonderwijs’. Met de SommelierOorkonde krijgen horeca-professionals basisvaardigheden aangereikt om als sommelier aan de slag te kunnen. De Wijnacademie denkt hiermee te voorzien in de vraag naar gedegen sommelierkennis in de horeca en de wijnhandel.


Er is een groeiend tekort aan gedegen kennis over wijn en gastheerschap in de horeca, constateert de academie. Dit terwijl de interesse in wijn toeneemt. Zo zijn wijncursisten steeds jonger en zijn er meer zij-instromers vanuit de horeca en wijnvakhandel die een wijnopleiding volgen. In deze vijfdaagse training leren Edwin Raben (topsommelier) en Anja Vondenhoff (wijndocent) cursisten hoe ze hun gasten adviseren over wijn bij gerechten. En hoe dit tegelijkertijd tot meer omzet kan leiden. De cursus kan worden afgesloten met het examen SommelierOorkonde SDEN 2. Gegeven de stijgende vraag naar gekwalificeerd personeel biedt deze oorkonde naar de mening van de wijnacademie tevens meer kans op een baan in de horeca of wijnvakhandel. Tevens wordt dit gezien als " een goede opstap naar een vervolgopleiding in de vinologie en gastronomie".


Smaakprofielen

Smaakontwikkeling, sommeliervaardigheden en wijnverkoop zijn de pijlers van deze opleiding. Cursisten leren welke smaakprofielen er zijn en hoe die met wijn te combineren. Een vertaling naar de praktijk volgt daarna. Denk hierbij aan de keuze van het glaswerk, het samenstellen van het wijnarrangement en het berekenen van de winstmarge. De beleving van de gast staat centraal. “Het is een kunst om een gast te verleiden: dat begint al bij het openen van de fles op de juiste manier, het bepalen van de serveertemperatuur van de wijn én de timing van het bijschenken, essentiële vaardigheden voor goed gastheerschap” aldus Edwin Raben.

Medewerkers van wijnspeciaalzaken of horecagelegenheden hebben meestal al wel enige wijnkennis in huis. Toch blijkt in de praktijk dat het herkennen van basissmaken en het adviseren van gasten over de combinatie van een gerecht met een passende wijn vaak nog onbekend terrein is. “Tijdens de cursus vergroten deelnemers het zelfvertrouwen om wijnadvies te geven en te schakelen met de chef-kok. Zo zijn ze steeds beter in staat om de combinatie van wijnen met gerechten te perfectioneren.” zegt Anja Vondenhoff.

Opleidingsmanager van de Wijnacademie, Klazien Vermeer, voegt eraan toe dat ook voor afgestudeerde vinologen de SommelierOorkonde een goede aanvulling kan zijn. "Vinologen hebben een overweldigende kennis aan wijn, maar goed gastheerschap en de behandeling van wijn aan tafel is toch écht een vak apart. Voor vinologen met ambitie in de horeca bieden we hier graag een aanvulling op.”
De opleiding begint 25 april aan de Wijnacademie in Maarn. Kosten 495 euro, exclusief examenkosten.