We hebben 125 gasten en geen leden online

Pro en contra Bordeaux

Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, publiceert regelmatig over het Franse klimaatdebat. Enkele grote stormen en het jaarlijkse watertekort in het Franse zuiden zijn volgens hem verantwoordelijk voor een groot bewustzijn van een veranderend klimaat, dat ook voor de wijnbouw ingrijpende gevolgen heeft.

 

Leroy laat weten dat de Gironde, de streek van de Bordeaux, te maken krijgt met een zeespiegelstijging van 2 tot 4 meter, meer dan voor de Noordzee wordt verwacht. Dit heeft invloed op de samenstelling van de grond. Maar nog drie andere elementen spelen een doorslaggevende rol als het om de wijnbouw gaat.

 

  • Door een stijgende hoeveelheid CO2 is er sprake van verbeterde fotosynthese. Dat levert een betere groei van druiven op, omdat de vrucht zeer gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
  • De temperatuurstijging zorgt voor een kortere rijpingsperiode waardoor de zuurgraad daalt, het suikergehalte stijgt, en het alcoholpercentage toeneemt.
  • Een veranderend neerslagpatroon kan tenslotte lijden tot droogte of schade door plotselinge grote neerslag.

Op zich hoeft dit de Franse wijnen niet te bedreigen, stelt Leroy. Als de Bordeaux-streek niet langer ideaal is om Bordeaux-druiven te kweken, dan kan die druif noordelijker verbouwd worden.
Hier zit echter de crux. Door het zeer strenge en behoudende controlesysteem is het voor wijnboeren onmogelijk zich aan te passen aan een veranderend klimaat.

Dit systeem dat een Champagne uit de Champagnestreek komt en niet zomaar een veredelde bubbeltjeswijn is. Een wijn gemaakt met Bordeaux-druiven die geoogst worden in de Loire kan door dit AOC/AOC-systeem (appellation d ’origine controlée/protegée) nooit verkocht worden als Bordeaux.

Een wijn uit de Bordeaux-streek met een te hoog alcoholpercentage of andere afwijkende karakteristieken, haalt de ‘appellation’-keuring evenmin.

Inmiddels wordt er geëxperimenteerd met druivenrassen die op klimaatveranderingen zijn berekend. Er zijn ook al enkele nieuwe rassen toegelaten.

De verwachting is dat het staatswijninstituut INAO de appellation-systemen geleidelijk-aan zal aanpassen.

(Bronnen HP De Tijd/ Wijnwijs)