We hebben 64 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2637852
Vandaag
Gisteren
Deze week
Deze maand
Totaal vanaf maart 2013
1821
1949
8236
8346
2637852

Uw IP: 54.80.93.19
16-08-2018 23:12

Nog twee chateaux te koop

Drie kastelen van de gefortuneerde Belgische familie Van Malderen (producent Ontex-luiers) stonden in de Bordelais te koop. Franc Mayne is, zoals we hebben bericht, inmiddels verkocht. Voor Lussac en Vieux Mallet worden nog kopers gezocht.

 

Griet Van Malderen is de dochter van de Oost-Vlaamse ondernemer-politicus Paul Van Malderen, die in 1979 het familiebedrijf Ontex oprichtte. Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler in hygiëneproducten (luiers, maandverband). Griet en haar broer Bart waren voorbestemd om het bedrijf verder te leiden. Bart werd in 1996 CEO. Griet startte na haar studies in Parijs Ontex Frankrijk op, samen met haar echtgenoot Laviale, een Franse radiojournalist.

 

Omdat ze al van jongs af aan gepassioneerd was door wijn, koos ze in 2000 voor de wijnbouw. "Een terugkeer naar mijn roots", verklaarde ze de stap. "Mijn grootouders waren landbouwers en wijn maken heeft rechtstreeks met landbouw te maken. De zorg voor de wijngaard is de belangrijkste voorwaarde voor goede wijn."

 

De verkoop van Ontex in 2002 aan het Britse private equityhuis Candover creëerde ongetwijfeld de middelen om Château de Lussac te kopen, een kasteel met 26 hectare aan park en wijngaarden. Daarna kochten ze Vieux Maillet in Pomerol.

 

Maar de crème de la crème volgde in 2005, toen Van Malderen de kans kreeg om Château Franc Mayne te kopen, een wijndomein dat een Grand Cru Classé voortbrengt. Ze kocht het kasteel van Georgy Fourcroy, een Belgische zakenman, wijnhandelaar en telg uit het adellijke geslacht dat de wereld had veroverd met de vruchtenlikeur Mandarine Napoléon.

 

Net als bij de twee andere domeinen renoveerden Van Malderen en haar echtgenoot het kasteel, de wijngaarden en de technische installaties. Een fles Franc Mayne gaat voor zo'n 30 à 50 euro over de toonbank. Het kasteel zelf, dat volledig volgens de klassieke traditie werd ingericht, werd door Van Malderen en haar man uitgebaat als een boetiekhotel met vijf kamers.

 

Het kasteel stond al enkele maanden te koop. De voorbije jaren is een ware rush ontstaan op dure wijndomeinen in de Bordeaux, en meer specifiek in Saint-Emilion. Voor welk bedrag het Château Franc Mayne van eigenaar wisselt, is niet bekend. Maar volgens kenners kunnen de prijzen voor een Saint-Emilion Grand Cru Classé tot 16 miljoen euro per hectare oplopen.

 

"Het was het juiste moment om te verkopen", stelt Van Malderen vanuit Montreux in Zwitserland, waar ze vandaag woont. Dat klinkt als een belegging. Zal ze de wijnbouw niet missen? "Er is een tijd voor alles. We hebben veel plezier beleefd aan de opbouw van onze wijnen, maar nu gaat onze interesse naar andere zaken".

(Bron: De Tijd)