We hebben 109 gasten en geen leden online

Zelfgemaakt wijnnieuws

Hoe kun je zelf nieuws maken? Dat hebben het Algemeen Nederlands Pers bureau (ANP) en omroep BNR nog een geïllustreerd in een non-bericht over champagne. Daar stond in dat het ‘veranderende klimaat g r o t e champagnehuizen dwingt te anticiperen op de toekomst’. En dat daarom naar druivenrassen wordt gezocht die straks klimaatbestendig zullen zijn. Geen nieuws, want a l l e wijnboeren bereiden zich al enkele jaren op die veranderingen voor. In Frankrijk zijn er zelfs al enkele alternatieve rassen voor ‘appellations’ goedgekeurd. Daar wordt al geruime tijd druk geëxperimenteerd met mogelijkheden om straks in bestaande wijnregio’s toch te kunnen blijven produceren. Dat daarbij met andere aroma’s en smaken moet worden gerekend staat vast.

 

‘Er wordt ook gekeken naar grond in Engeland’, meldden deze ‘bronnen’. Evenmin nieuws, want al enkele jaren maken Britten in het zuiden ‘sparklings’ die champagne naar de kroon steken. Omdat het klimaat en de bodem daar geschikt zijn voor de productie van mousserende wijn, hebben enkele grote Champagnehuizen daar al hectaren land gekocht.

 

Met de wijnwijsheid van de ‘bronnen’ staat het ook al niet al te best. Zo lezen we deze zin: ‘In druiven voor mousserende wijnen mag niet teveel suiker zitten OMDAT JE DIE JUIST MAAKT door zelf suiker met gist toe te voegen’.

 

Dit is niet de eerste keer dat deze zender, al of niet op ‘gezag’ van een bron als ANP, iets tot ‘nieuws’ verheft dat in feite oude koek is en daar bovendien nog onjuistheden in verkondigt. Opnieuw slechte beurt van BNR.