We hebben 108 gasten en geen leden online

Voordelen van even stoppen

Als je vindt dat je tijdens de feestdagen veel hebt gedronken, doe het dan de komende weken eens rustig-aan. Af en toe voor een glas wijn bedanken is zeker geen slecht idee. Ben je niet overtuigd, lees dan hier wat er, volgens diverse onderzoeken, met je lijf gebeurt als je even stopt.

 

  • We weten allemaal dat een glas wijn of een pintje vol zitten met calorieën. Het voedingscentrum spreekt van 82 kilocalorieën in een glas rode wijn van 100 ml, 67 in een glas witte wijn en 110 calorieën in een pintje van 250 ml. Met andere woorden: van een paar glazen per dag kun je in gewicht aardig aankomen.
  • Uit een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, bleek dat mensen die alcohol drinken meer kans hebben op overgewicht. Zo concludeerden de wetenschappers dat zelfs mensen die minstens één keer per maand alcohol dronken al overgewicht kunnen hebben na vijf jaar.
  • Je zou denken dat je makkelijker in slaap valt als je alcohol drinkt. Maar dat is iets anders dan b e t e r slapen. Volgens een studie uit 2013, verschenen in Alcoholism: Clinical and Experimental Research, verstoort alcohol bepaalde fasen in je slaap die echt belangrijk zijn voor je rust. Hierdoor voel je je de volgende ochtend niet uitgerust en blijf je een hele dag moe.

 

immuunsysteem

 

  • Alcohol onderdrukt ook het immuunsysteem waardoor je lichaam moeilijker ziekten kan bestrijden. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism zou één nacht stevig drinken al effect hebben op je cytokinen, moleculen die bepalend zijn voor afweer. Hierdoor wordt je immuunsysteem verzwakt en ben je meer vatbaar voor ziekten en infecties.
  • Als je een tijdje stopt met drinken, merk je dat ook aan je uiterlijk. Alcohol zorgt voor vochtverlies in je lichaam, wat ook nog eens kan leiden tot uitdroging en beschadiging van je huid. Maar als je stopt met drinken, heb je meer vocht in je huid en ziet die er gezonder uit.

 

Ook je voedselinname heeft daar veel mee te maken. Volgens de American Academy of Dermatology eten mensen ook gezonder als ze minder drinken. Hierdoor krijgen ze meer vitaminen en mineralen binnen die bevorderlijk zijn voor de huid.