We hebben 76 gasten en geen leden online

Wijnvoordeel ‘aangepakt’

Mag Wijnvoordeel reclame maken op clubshirts? Dat is de vraag, nu er een aanklacht tegen de prijsvechter is ingediend. Die houdt zich als een van de vier hoofdsponsors van korfbalvereniging LDOK in het Friese Gorredijk niet aan artikel 30 lid 1 van de Reclame Code voor Alcoholhoudende dranken. Naar de opvatting van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is dat verboden. Maar kan dat worden opgelegd aan een wijnbedrijf dat zich niet aan de reclamecode heeft verbonden? Eerder heeft de voorzieningenrechter bepaald dat discounter Wijnoutlet zich niet aan de kortingsregeling ( maximum 50 %) hoeft te houden die is opgenomen in diezelfde Reclame Code. Wie zich niet met die code akkoord heeft verklaard, mag vrij met prijzen blijven stunten. Hoogstwaarschijnlijk wordt shirtreclame door ‘vrije jongens’ als een parallel geval bezien.


LDODK-voorzitter Gouke de Vries is verbaasd over de actie van STAP. “Wij kregen ineens een mail met dit nieuws, STAP heeft eerder geen contact met ons opgenomen. Wij laten nu een advocaat naar de zaak kijken.”

Jacco Oosterhof, directielid bij de Gorredijkse prijsbreker, zit de klacht ook hoog. “Als bedrijf proberen wij ook lokaal te investeren en het leek ons een prachtig idee om de steeds succesvoller wordende korfbalclub te ondersteunen in de strijd om de hoogste eer in korfballand. De aanklacht vanuit de STAP, inderdaad zonder enige communicatie vooraf, is voor ons dan ook heel zuur. We zijn in beraad over het verweer.”